Vissza a tartalomjegyzékhez


Hatvanöt éve, tizenöt éve és napjainkban

Az ügy kettős évfordulójáról van szó. Hatvanöt éve jelent meg egy nagyobb feltűnést keltő, de a maga korára igen jellemző írás, és tizenöt éve, hogy egy tudós ember elővette a feledésből. Aktualitásának felismeréséhez nem kell az éveket számolnunk, alapgondolatának ma is vannak forgalomban rokon elméletei.
Akkor, 1934-ben, még csak numerus clausus volt Magyarországon, általános érvényű zsidótörvény vagy más kirekesztő hivatalos szabály nem. A kurzus „gondolkodói” egyelőre azt feltételezték, hogy a zsidók integrálódhatnak, de ehhez meg kell tagadniok örökségüket. Ha nem is minden ilyen krajcáros bölcs, de jó részük ezt úgy értelmezte, hogy kikeresztelkedés nélkül lehetetlen az asszimiláció. Akadtak azonban műkedvelő „nemzetpolitikusok”, akik nemcsak a zsidóktól követelték a vallásváltoztatást, hanem találtak a követelésnek más „célcsoportot” is.
Abban az évben egy úriember cikket írt a magyar ortodox keresztény (hagyományos megnevezéssel: görögkeleti) hívekről. Túlnyomó részük idegen családból származik, fejtegette, tehát asszimilálódnia kell, hogy magyarnak fogadják el. Ám a vallásuk idegen a többségben katolikus, kisebb részben református magyarságtól, ilyen vallással a nemzet nem ismerheti el őket magáénak. El kell tehát hagyni egyházukat, a keresztény társadalomnak pedig az a kötelessége, hogy a görög katolikus egyház felé terelje őket. Ezen az ötleten mai európai eszünkkel megbotránkozhatunk, de a két világháború közötti kurzus jellegéhez hozzátartozott a kirekesztés. Csak egy ilyen kurzusgarnitúrának juthatott eszébe, hogy a nemzethez való tartozás feltételéül nemzeten kívüli kategóriákat - vallás, világnézet, pártállás, származás - állapítson meg.
A hazaffyas cikk szerzőjét Pezenhoffernek hívták.
A közlés ötvenedik évfordulóján, vagyis most tizenöt éve, 1984-ben, a magyar görögkeletiek vezető lelkésze, dr. Berki Feriz főesperes ismertetést írt róla egyházának lapjában, az egyházi Krónikában. Föltette a kérdést: ami sikerülhetett egy Pezenhoffernek, miért ne sikerülhetne egy Popovicsnak?
Feriz atya tévedett. Pezenhoffernek nem sikerült. Bizonyság rá, hogy ilyen elmélkedést írt. Ahogyan nem sikerült az 1944-ben hatalomra került jöttmenteknek sem. A magyarságát természetes módon érző embernek nem jut eszébe, hogy Pezenhoffer-féle elméleteket gyártson.
Aki nem veszi észre, hogy a történet napjainkban folytatódik, az bekötött szemmel jár.

Dr. Bán Ervin