Vissza a tartalomjegyzékhez


Halálos ítélet a gáztámadásért

Halálra ítélték az 1995-ös tokiói gáztámadás egyik végrehajtóját. Az Aum szekta - melynek a merénylet végrehajtói a tagjai voltak - a bírósági döntés előtt egy nappal ígéretet tett nevének megváltoztatására és mindenféle nyilvános tevékenységének felfüggesztésére.

A japán Aum Sinrikjo - „Legfelsőbb igazság” - apokaliptikus kultusz egyik korábbi vezetőjét, a 35 éves Masato Jokojamát csütörtökön ítélte halálra a tokiói körzeti bíróság az 1995-ben, a tokiói metróban történt gáztámadás végrehajtásában való részvételéért. Az öt szektatag által kivitelezett merénylet során tizenkét ember halt meg, és ezrek betegedtek meg - jóllehet a Jokojama számára kijelölt metrókocsiban senki sem vesztette életét. A támadáshoz a második világháborúban a nácik által kifejlesztett halálos szarin-gázt használtak. A bíró az ítélet indoklásában rámutatott: a vádlott „szándékosan cselekedett, tudván, hogy a gáz halált okozhat”. A merényletben részt vevő két másik szektatagot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték; Shoko Asahart, a szekta másik vezetőjét pedig a támadás kitervezésének és más gyilkosságok elkövetésének vádjával szintén bíróság elé állították - rá szintén halálbüntetés várhat.
A közigazgatási szervek az utóbbi hónapokban megerősítették az Aum szekta ellenőrzését, mert nyugtalanította őket a szekta újjászületésének lehetősége. A 2100 tagot számláló közösség szerdán bejelentette: felfüggeszti minden nyilvános tevékenységét, kisebb központi épületbe költözik, országszerte bezárja a helyi képviseleteit, október elsejétől pedig nevet változtat. (MTI)