Vissza a tartalomjegyzékhez

Orosz Eszter
Alultervezett a költségvetés

„A kormány harapófogóba került. Egyrészt saját ígéretei - 7 százalékos gazdasági növekedés -, másrészt a valóság adta lehetőségek közé szorult. A 2000. év az utolsó alkalom, amelyben még megszorításokat, átszervezéseket végezhet a kormány, mivel 2001 már a választások előtti év, aminek költségvetését és a nép közhangulatát nem terhelheti „Bokros-csomagokkal” - nyilatkozta lapunknak a most benyújtott költségvetési tervezetről Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője.

A központi költségvetés tervezett kiadási főösszegét 3,792 milliárd 826,8 millió forintban, bevételét 3,397 milliárd 206,8 millió forintban állapította meg a kormány. A tervezett hiány tehát 395 milliárd 620 millió forintot tesz ki. Molnár szerit mind a bevételi, mind a kiadási oldal alultervezett, s emellett 6,5 százalékos inflációval számolt a kormány. Ez irreális, hiszen köztudott, hogy a legnehezebb az egy számjegyű inflációt csökkenteni - nyilatkozta Molnár. Hozzátette, hogy ha idén sikerül is tíz százalék alatti inflációt elérni, akkor is az olaj árának növekedése jövőre már érzékelteti hatását a hazai gazdasági életben is. Az alulfinanszírozottság - és a tervezett nulla százalékos dologi kiadás - komoly gondokat okozhat az egészségügyben, az oktatás területén és más közintézmények működésében is.
Realitás, hogy a megvitatásra kerülő költségvetés-tervezet számol a nyugat-európai, főleg a németországi gazdasági fellendüléssel. Ugyanakkor 20 milliárdos tartalékképzése nagyobb természeti csapások esetén - mint amilyen idén is volt - nem bizonyul elegendőnek.
Az agrárköltségvetés jövő évi 256 milliárd forintja 50 milliárddal több, mint az idei. Molnár szerint célszerű lenne elgondolkozni azon, hogy az államnak finanszíroznia kell-e a veszteséges termelést, hiszen egész Európában agrártúltermelés van. A kelet-európai felvevő piacot pedig beviteli vámokkal védik. Tehát, elhibázott lépés lenne a termelést fokozni, mondván, hogy az EU-ba való belépéskor a megelőző 5-7 éves termelési időszakot veszik figyelembe, és annak alapján szabják meg a támogatás öszszegét.
A tb pénzügyi alapjainak 41 milliárd forintra előirányzott hiánya az egészségbiztosítási alapot terheli majd. Kérdéses, hogy a deficites alap hogyan tudja finanszírozni kórházait, akik szintén pénzszűkében vannak. Molnár szerint az egészségügy problémája a koncepció hiányában van. Nincs, aki felvállalná az egészségügy megreformálását, átszervezését.
A költségvetésből a családok támogatására szánt összeg 13 százalékkal, az otthonteremtésre szánt csaknem 30 százalékkal, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére 22,2 százalékkal, a mezőgazdaságra, vidék- és területfejlesztésre szánt pénz 14,4 százalékkal, a honvédelemre fordított támogatási összeg pedig 43,5 százalékkal növekszik jövőre az ez évihez képest. Ugyanakkor hasznos lenne megnézni, hogy ezen értékek mögött milyen tényleges juttatások állnak - mondta a kutató. Például a családi pótlék összege szinten marad, ami reálértékben csökkenést jelent, ugyanakkor az adólevonási kedvezmény a magas jövedelműeknek kedvez. A szocpol megszüntetése, és az általa korábban folyósított összegek hitellé válása (kedvező 9 százalékos kamat mellett) nem az igazán rászorulók érdekeit szolgálja, hiszen milliós hitelek törlesztésére nincs anyagi keretük. Kérdés, hogy ezen intézkedések megszüntetik-e azokat a problémákat, amelyek megoldására létrejöttek.