Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Az FBI és a CIA igazgatója Budapesten

Budapestre látogatott egymástól függetlenül szerdán Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója és George Tenet, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Hivatalának (CIA) igazgatója. Göncz Árpád köztársasági elnök mellett fogadta őket Orbán Viktor miniszterelnök is. Kövér László, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a CIA, Pintér Sándor belügyminiszter az FBI igazgatójával tárgyalt, akivel nemzetközi megállapodást írtak alá az autólopások ellen.


Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója és Pintér Sándor belügyminiszter    Fotó: Vörös Szilárd

A miniszterelnök az újságírók teljes kizárása mellett fogadta George Tenetet. A média képviselőit az amerikai titkosszolgálat vezetőjének kérésére tartották távol a megbeszéléstől. Az eszmecserén, amelyen jelen volt Peter Tufo amerikai nagykövet is, szó esett a nemzetközi szervezett bűnözés elleni közös fellépésről, különös tekintettel az orosz pénzmosás, illetve a Szemjon Mogiljevics-ügy magyarországi vonatkozásai esetében. A nyomozás még túl korai fázisban van, de miután minden szóban forgó céget és bankot megvizsgálnak, az eredményeket át fogják adni a vádesküdtszéknek. Szó volt a koszovói helyzetről, az európai biztonságról, valamint a két ország titkosszolgálatainak együttműködéséről.
A Szövetségi Nyomozó Hivatal az Amerikai Egyesült Államok Igazságügy-minisztériumának legfontosabb hírszerző hivatala. Az 1908-ban alapított szervezet jelenleg több mint kettőszázféle bűnténnyel kapcsolatban végezhet hírszerző tevékenységet. Az FBI-nak ezen felül hatalmában áll további esetekben is hírszerző tevékenységet folytatni, például ez a szervezet végez biztonsági ellenőrzéseket azokkal a személyekkel kapcsolatban, akik fontosabb kormányzati pozíciókra esélyesek. Az FBI-nak felhatalmazása van arra is, hogy a nemzet biztonságát veszélyeztető tevékenységekről információkat szerezzen. Az 1990-es években még több hírszerző tevékenységre terjedt ki az FBI hatásköre (például a számítógép-bűnözés, gazdasági kémkedés, és a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos fenyegetettség). Louis Freeh 1993. szeptember 1-jén lett megválasztva az FBI igazgatói posztjára.
A Központi Hírszerző Hivatal 1947-ben jött létre, amikor Truman elnök aláírta a nemzetbiztonsági törvényt. A törvény a CIA igazgatóját arra szólította fel, hogy a nemzet hírszerző tevékenységét koordinálja, rendszerezze, értékelje és a nemzet biztonságával kapcsolatos információkat juttassa el a megfelelő személyeknek. George J. Tenet 1997. július 10-én lett megválasztva a CIA igazgatójának. A CIA független szervezet, amely elszámolással tartozik az Egyesült Államok mindenkori elnökének. A CIA feladata az elnök, a Nemzetbiztonsági Hivatal és az amerikai belbiztonsággal foglalkozó tisztviselők támogatása információközlés és különleges feladatok elvégzése által.