Vissza a tartalomjegyzékhez

Helyszíni tudósítónk jelenti Grazból
Vihar a Graznál

Az unalmas nyitány után igen - csak élvezetesre sikeredett a Bajnokok Ligája (BL) második fordulója. Igaz, magyar szempontból csak vegyesnek mondható a csoportküzdelmek legújabb felvonása.


Andreas Schmidt, a német Hertha BSC játékosa látványos mozdulattal rúgja el a labdát Gianfranco Zola, az angol FC Chelsea játékosa előtt. Német bravúr     Fotó: MTI


Phil Neville, a Manchester United brit labdarúgócsapat játékosa Günther Neukirchnerrel, a Sturm Graz osztrák csapat játékosával harcol a labdáért. Angolos győzelem    Fotó: MTI

Amíg Király Gábor és Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC 2-1-re verte az angol Chelsea-t, addig Korsós Györgyöt és Szabics Imrét soraiban tudó Sturm Graz hálát adhat az égnek, hogy csak három gólt kapott a világ legjobb csapatától, a Manchester Unitedtől.
Az Arnold Schwarzenegger támogatásával felépített grazi stadionban a hazai csapat nem titkolt célja a 0-0-ás eredmény kihúzása volt. Nem sikerült.
A tizenhatodik percben David Beckham szabadrúgását csak átmenetileg fejelték ki a védők, a kipattanó labdát Roy Keane 29,5 méterről 97 km/órás sebességgel bombázta a keresztléc alá (1-0).
A harmincegyedik percben Beckham jobboldali szöglete után Dwight Yorke bólintott hét méterről a hálóba (2-0). Mindkét gólban jelentős szerepet vállalt a lengyel portás, Kazimier Sidorczuk. A harmincötödik percben Yorke kiugratására Cole és Beckham egyszerre startolt, s előbbi lőtte el a labdát a tehetetlen kapus mellett (3-0).
A második félidő elején a Sturm megpróbálta csökkenteni hátrányát. A negyvenkilencedik percben Phil Neville buktatta Tomica Kocijant. Az olasz bíró tizenegyest ítélt. A büntetőt azonban Ivica Vastic a holland kapus, Edmound Van Der Gouw kezébe gurította. A 17 ezer osztrák szurkolónak arcára fagyott a mosoly.
Korsós György a hetvenegyedik percben csereként lépett pályára, míg Szabics Imre ezúttal sem kapott lehetőséget. A végeredmény ezután már nem változott.
A Sturm Graz BL-mérlege az újabb vereséggel tovább romlott. Az osztrák bajnok nyolc mérkőzés alatt mindössze két gólra és egy döntetlenre volt képes, míg huszonegy kapott góllal büszkélkedhet. A negatív teljesítménnyel a helyi sajtó sem elégedett, különösen Sidorczuk és Vastic játékát érte nagy kritika. A grazi csapatot a Marseille és a Manchester ellen nyújtott gyenge játéka után legfeljebb csak a jegyekből befolyó 13 millió schillinges bevétel vigasztalhatja.
A hét egyik legjobb mérkőzésén a Hertha BSC 2-1-re győzte le az angol Chelsea csapatát. A továbbjutás szempontjából sorsdöntő találkozón Király Gábor kilencven percen keresztül remekelt, míg a sérült Dárdai Pál az átlagosnál valamivel jobban játszva nyolcvan percet töltött a pályán.
A találkozó hőse az iráni Ali Daei volt, aki parádés csatárteljesítménnyel két gólt szerzett. Hiába támadott ezután többet a vendégegyüttes, a Hertha tartalékos védelme állta a sarat, így a Chelsea-nek csak a szépítés sikerült. A Hertha sikerét a német újságok a 107 éves klub legnagyobb diadalának vélik.

Eredmények:

Maribor - Bayer Leverkusen   0-2 (0-0)
Lazio - Dinamo Kiev   2-1 (0-0)
Arsenal - AIK Solna   3-1 (1-0)
FC Barcelona - Fiorentina   4-2 (2-0)
Borrussia Dortmund - Boavista   3-1 (1-1)
Rosenborg - Feyenoord   2-2 (2-2)
Croatia Zagreb - Marseille   1-2 (0-1)
Sturm Graz - Manchester United   0-3 (0-3)
FC Porto - Olympiakos Pireus   2-0 (1-0)
Real Madrid - Molde   4-1 (1-0)
PSV Eindhoven - Valencia   1-1 (0-1)
Glasgow Rangers - Bayern München   1-1 (1-0)
Bordeaux - Willem II   3-2 (2-1)
Szpartak Moszkva - Sparta Praha   1-1 (0-1)
Hertha BSC - Chelsea   2-1 (1-0)
AC Milan - Galatasaray   2-1 (2-0)