Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Újra szárnyal a TVK

A történelmi rekordja közelében tartózkodó NASDAQ kivételével folytatódott a vezető amerikai tőzsdeindexek értékének lemorzsolódása, elsősorban a rekord fizetési mérleg hiánynak és a japán jegybank devizapiaci intervenciója elmaradásának köszönhetően. Utóbbi következtében a dollár folytatta gyengülését a jennel szemben, ami éreztette hatását a Nikkei index alakulásán is, amely egy nap alatt 600 pontot, közel 3,5 százalékot veszített értékéből, mivel az exportorientált japán gazdaság számára igencsak kedvezőtlen az erős jen. A kelet-európai piacok továbbra sem remekeltek, az oroszok nagy mozgások mellett folytatták a lefelé ereszkedést, a lengyeleknél szerdán bejelentett egy százalékos kamatemelés pedig szintén nem tesz jót a régió megítélésének. Folytatódott a BUX index csökkenése is, az index értéke 1,68 százalékos mértékű ereszkedés után 7000 pont alá csúszott vissza. Lecsitulni látszik az MNB körüli vihar káros hatása, tehát nem emiatt, hanem a nemzetközi visszaesések következtében esett a héten a BUX.
A hét hírének azon bejelentés bizonyult, miszerint a Mol meghatározó, 19,61 százalékos részesedést szerzett a TVK-ban. A hírt a piac vegyesen ítélte meg, mindkét papír jelentős forgalom mellett és kilengésekkel mozgott, végül a TVK az előző heti záráshoz képest közel 10 százalékot emelkedett, míg a Mol ára gyakorlatilag változatlan maradt. A Matáv-nak nem tett jót a kormány azon bejelentése, miszerint az inflációcsökkentő politika kapcsán az engedélyéhez kötött áremelkedések az infláció mértékénél alacsonyabbak lehetnének csak. A hír hallatára a papír árfolyama 2,33 százalékkal csökkent az elmúlét héten. A BUX-ot jelentősen meghaladó mértékben esett a két másik blue chip, az OTP és a Richter árfolyama. Az OTP árfolyamát az előző év első félévéhez képest romló eredményesség nyomta lefelé, míg a Richter továbbra is az orosz bizonytalanság miatt, valamint a korábbi hirtelen felfutás korrekciójaként esett, mindkettő 5 százalék körüli mértékben.
A forint a jegybankelnök körüli huzavona csöndesedése után előbb lassan visszafele kezdett kúszni a lebegtetési sáv erősebb széléhez közeledve, csütörtökön azonban a hó végi importszámla-kiegyenlítések által gerjesztett deviza-kereslet újra gyengítette a hazai fizetőeszköz árfolyamát.