Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

McDonald’s francia módra

A helyi parasztgazdák kérésére roquefortos sajtburgert és - marhahús helyett - kacsamelles Big Mac-et szolgáltak fel a dél-francia Agen McDonald’s éttermében. „Úgy gondoltuk, inkább teljesítjük a parasztszövetség kérését, minthogy beborítsanak három tonna paradicsomot vagy tehéntrágyát az étterembe” - nyilatkozta Eric Arnaux, a McDonald’s igazgatója. „Húsz parasztgazdát vendégeltünk meg, és nagyon finomnak találták a rendhagyó ételeket.” Az amerikai étteremlánc az utóbbi hónapokban az elégedetlen francia gazdák tiltakozó akcióinak célpontjává vált. Különösen, miután az USA korlátozta az európai luxusélelmiszerek behozatalát válaszul az EU azon lépésére, amely megtiltotta az amerikai hormonkezelt marhahús importját. Több francia McDonald’s-ban tehéntrágyát és rohadó gyümölcsöt öntöttek az étkezőbe. Egyik túlbuzgó farmer pedig egy félig kész étterem szétrombolása miatt jelenleg börtönbüntetését tölti. Az ageni parasztok békésebb megmozdulást szerettek volna, ahol termékeiket is tudják propagálni. „Indítékunk az együttműködés elősegítése volt - nyilatkozta a farmerszövetség szóvivője -, ezért ajánlottuk, hogy a McDonald’s-ételek belsejébe a szokásos töltelékek helyett termékeink kerüljenek.” (Reuters)


Saj(á)tos testedzés

Különös gyalogos üldözésnek lehettek szemtanúi a hétvégén Hamilton városka lakói. A jelentések szerint harminc helybéli lakos vett üldözőbe egy mintegy 25 „főből” álló csoportot. A harc végkimenetele szerencsésnek mondható, személyi sérülés nem történt. Megemlítendő, hogy az üldözött fél mindegyik tagja egy-egy jól megtermett parmezán sajt volt a Donnacini Baráti Társaság éves rendezvényének köszönhetően. A száraz gurigák görgetése több évtizedes tradícióra tekint vissza, bár pontosan egyik résztvevő sem emlékszik, hogyan is kezdődött. A négyfős csapatok mindegyike rendelkezik egy-egy darab spárgával, melyet jojo-szerűen tekernek a sajt köré, és középső ujjukhoz kötnek. Azután gyengéden gurítani kezdik, s ahol kiköt, ott már a következő csapattárs várja. Mindenki kétszer guríthat, s nem ritka, hogy a verseny végére a megtett táv eléri a 10 kilométert is. (Hey Martha)


A világ legnagyobb hamburgere

Saco, az észak-montanai apró városka mindent megtett azért, hogy bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe. Az ottlakók mintegy 6040 font (2740 kg) súlyú hamburgerhúst hoztak össze 17 szarvasmarha java részéből, s ezután egy óra negyvenöt percen át sütötték remélve, hogy majd a világ legnagyobb hamburgerének fogják nevezni. Ezt a valódi whoppert 4000 olyan embernek szolgálták fel, aki a főútról rövid kitérőt tett az Alvó Bölény nevű üdülőpartra. A szervezők azt tervezik, hogy a maradékból reggelire húsos tésztát és mártást, vacsorára pedig úgynevezett „szaftos jóskát” készítenek. (USA Today)


Mosógépbe rejtőzött a szökött rab

A mannheimi rendőrség szokatlan rejtekhelyen bukkant egy börtönéből megszökött rabra: az illető saját házában, a mosógépben bújt meg - jelentette a Reuters. A 45 éves férfi egy évvel ezelőtt oldott kereket, és a rendőrség már hónapok óta sejtette, hogy visszatért otthonába. Vasárnap aztán egy házkutatás során meg is találták. A leleményes szökevény szétszerelte a mosógépet, és belsejét búvóhelynek rendezte be. Csak úgy fedezték fel, hogy az álcázásul meghagyott forgódob mögé is bekukkantottak, amelyben a rend őreinek megtévesztésére még némi vizet is hagyott a szökött rab. Most az illetőnek le kell töltenie még két évet a rácsok mögött, igaz, a mosógépnél azért tágasabb helyen. (MTI)


Rasszista svéd áruház?

A svéd legfelsőbb bíróság friss döntése szerint törvényellenes, hogy egy mariefredi áruházból kitiltottak egy hosszú szoknyát viselő roma nőt. A szupermarket tulajdonosai azért néznek ferde szemmel a rokolyás fehérnépre, mert szerintük a szoknya alatt könnyűszerrel ki lehet csempészni a boltból az ellopott árukat. A bíróság szerint a tilalom egyértelműen a cigányok ellen irányul, és ezért diszkriminatív. (RSK)