Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Dögunalmas nyitány

Megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az 1999/2000-es kiírás nyitánya egy szóval öszszefoglalva: dögunalmas volt. A tizenhat mérkőzésen harminchárom gólt láthatott a nagyérdemű, ami 2,06 gólátlagot jelent, minden második mérkőzés döntetlenre végződött.


Marcel Desally, az angol Chelsea francia légiósa és Roberto Fabian Ayala, az olasz AC Milan játékosa ugrik fel a labdáért    Fotó: MTI

A forduló rangadóján a Chelsea 0-0-át játszott a Stamford Bridge-en az AC Milannal: említeni lehetne Zola és Leonardo kapufáit, illetve Sevcsenko próbálkozásait. De mást nem.
Akárcsak a hasonló eredménnyel zárult Fiorentina-Arsenal mérkőzést, amelyen már egy kihagyott Kanu-büntetőt is láthatott a közönség.
A Bayer Leverkusen-Lazio mérkőzésről talán Szinisa Mihajlovics sokadik gyönyörű szabadrúgásgólja, illetve Oliver Neuville és Zé Roberto energiadús támadójátéka maradhat meg az egyébként szép számú közönség emlékezetében.
A forduló legjobb mérkőzése egyértelműen az Olympiakos Pireus-Real Madrid találkozó volt, melyen hat gól is esett, ebből négyet a brazilok rúgtak.
Giovanni továbbra sem csípi a Realt. A brazil idáig a Barcelona mezében rémisztgette a királyi védőket, ezúttal azonban pireusziként hintett kettőt Illgner hálójába. Az Olympiakos másik csillaga, a szlovén Zahovics is lőtt egy gólt, míg a túloldalról Savio, Roberto Carlos és Raul volt eredményes. Az eredmény 3-3 lett, ám a görögök kétszer is vezettek, ami intő jel lehet a spanyoloknak.
A legnagyobb meglepetést a Croatia Zagreb okozta, mivel az Old Trafford Stadionban 0-0-át játszott a Manchester Uniteddel, amely kissé tartalékosan lépett pályára, mivel Sir Ferguson különböző okokból mellőzni kényszerült Bosnich-ot, Taibit, G. Neville-t, Silvestre-t, Keane-t stb.
A csoport másik találkozóján a Marseille 2-0-ra megverte a Sturmot, Korsós György a negyvenhatodik percben lépett pályára, beállása után nem esett több gól (nem rajta múlott).
Hatalmas szerencséje volt az FC Barcelonának is. A katalán székhelyű, de ezúttal csak öt hollanddal felálló Barça a nyolcvanhatodik percben még 1-0-ás vereségre állt az AIK Solna ellenében, de a nyolcvanhetedik percben Abelardo, és a kilencvenkettedik percben Dani megfordította az eredményt. Louis Van Gaal edző nagyon boldog volt, pedig az első gólt nem is látta, mert szokása szerint megint csak jegyzetelt.
A forduló másik meglepetése a szlovén Maribor győzelme volt a Dinamo Kijev otthonában, az 1-0-ás eredmény is jelzi, a Kijev Sevcsenko nélkül már nem a régi.