Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szuper-Scudot épít Damaszkusz

Szíria új, nagy hatósugarú föld-föld rakéta létrehozásán munkálkodik, amely izraeli vélemények szerint komoly veszélyt jelenthet a zsidó államra. A „Szuper-Scud”-ként emlegetett fegyver a The Jerusalem Post című izraeli napilap értesülései szerint fél-egy éven belül elkészülhet. Damaszkusz jelentős mértékű iráni segítséget kap az új fejlesztéshez.

A szíriai rakétaprogram az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére minden lehetséges támogatást élvez. A Scud-C, aminek továbbfejlesztésén Szíria dolgozik, 500 kilométeres hatósugárral rendelkezik, és észak-koreai technológia alapján született. Több tucat példányát irányította az Öböl-háborúban Szaddám Huszein izraeli célpontokra. Az új rakéta a telepítés után, tetszőleges robbanófejjel ellátva alkalmas lesz arra, hogy Szíria belső területeiről támadást indítson Izrael bármely pontja ellen.
Damaszkusz már régóta képes vegyi robbanófejjel ellátni rakétáit, és a hírek szerint jelenleg a biológiai töltet létrehozásán munkálkodik. A szíriai hadsereg egyes források szerint az egyetlen a térségben, amely meglepetésszerű támadásra gyakorlatozik. Bár az izraeli hadsereg komolyan veszi a szíriai fejleményeket, az az általános vélemény, hogy a Golán-fennsík tárgyalásos visszavételére készülő szírek jelenleg nem terveznek támadást.
Az alkufolyamatot befolyásolhatja Asszad szír elnök egyre romló egészségi állapota, akiről nyugati diplomaták a közelmúltban megállapították, hogy figyelme kulcsfontosságú tárgyalások során gyakran elkalandozik. Két arabul is beszélő nyugati diplomata elmondta, hogy Asszaddal folytatott tárgyalásuk folyamán a tolmács - nyilvánvalóan zavarában - nem mindent fordított le Asszad szavaiból, illetve többször olyan dolgokat is „tolmácsolt”, amelyeket az elnök egyáltalán nem mondott. A diplomaták határozottan kijelentették, hogy nem szándékoznak szenilis vagy szellemileg gyenge emberként feltüntetni a 68 éves Asszadot, ugyanakkor a témára koncentrálni képtelen, nem oda illő megjegyzéseket tevő elnök képe ellentmond ennek az állításnak. Egy amerikai kormánytisztviselő véleménye szerint Asszadot megviselte két kortársa, a jordániai Husszein király és a marokkói Hasszán király közelmúltbeli halála. „Nyilván sokat gondol saját közelgő halálára is.” Az Asszad iránti aggodalom légkörében vezető kormánytisztviselők úgy látják, Farouk Shara külügyminiszter igyekszik megerősíteni helyzetét Asszad mellett. Ugyanakkor kétséges, vajon eléri-e célját, mivel a miniszterelnöki poszt, amelynek többek szerint Shara a várományosa lehet, hagyományosan belügyi poszt, nem külügyhöz kapcsolódó. Amenynyiben Asszadnak lesz ideje fiát, Basilt felkészíteni a politikai életre, valószínűbb, hogy ő léphet apja helyébe.


Vita a Disney-Jeruzsálemről

A floridai Disney World vezetői találkozóra hívták az Arab Liga és az amerikai arabok képviselőit, mivel muszlim szervezetek kifogásokat emeltek a közeljövőben nyíló új Disney-kiállítás rendezési módja ellen. A Disney World hagyományos kiállítása az egyes országok jellegzetességeit bejárható makettekben bemutató tematikus park, az Epcot Center, amelynek felújított, millenniumi változata hamarosan megnyílik. Az amerikai arabok képviselői attól tartanak, hogy a kiállítás izraeli része politikai jelentőséget kaphat azáltal, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként mutatja be. Képviselőik örömmel vették a találkozó hírét, de figyelmeztettek: semmiféle olyan megoldás, amely Kelet-Jeruzsálemet Izrael részeként tünteti fel, nem elfogadható számukra. Amerikai zsidó csoportok most attól tartanak, hogy a Disney beadja derekát az arab nyomásnak, és változtat a kiállításon. A floridai Disney World szóvivője egyelőre nem hajlandó kommentálni a helyzetet, arra hivatkozva, hogy a megnyitás napjáig az általános szokás szerint bármely kiállítás változhat. (CNN)