Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Katasztrófagyakorlat

„Amerika a szabadulásért imádkozik” - írta csütörtöki szalagcímében a londoni Daily Telegraph című napilap. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett sok ezer amerikai közös imarendezvényeken próbált védelmet kérni országa számára az elkerülhetetlennek látszó katasztrófával szemben. Az eddig megfigyelt legnagyobb kiterjedésű hurrikán közeledtével a hatóságok több mint 2,6 millió embert evakuáltak: ekkora mértékű kitelepítésre az amerikai történelem során most került sor első ízben. S bár szerencsére a Floyd hurrikán az utolsó pillanatban irányt változtatott, a katasztrófaelhárító intézkedések remek főpróbának bizonyultak hasonló események kezeléséhez. Összeállításunk a CNN amerikai hírcsatorna információi alapján készült.


Műholdfelvétel a Floyd hurrikánról. Útirányt váltott    Fotó: MTI

Az elmúlt évek tapasztalataiból úgy tűnik, az Egyesült Államokat nem csupán a turisták, hanem a hurrikánok is szívesen keresik fel. Az amerikaiak még élénken emlékeznek az 1992-es Andrew nevű hurrikánra, amelynek jóvoltából 160 ezren maradtak hajlék nélkül, és mintegy 25 milliárd dollárnyi kár keletkezett. Nem csoda tehát, hogy az egész keleti part rémülten várta a Floyd nevű hurrikánt, amely háromszor akkorának indult, mint amekkora az Andrew volt.
A kormány és a katasztrófaelhárító egyesületek késlekedés nélkül beindították a védelmi gépezetet: a hatóságok összesen 2,6 millió embert telepítettek ki az amerikai Vöröskereszt által nyitott szükségtáborokba, amelyeket Floridában 244 helyszínen 38 ezer, Georgiában 46 központban 6 ezer 200, Dél-Karolinában pedig 6 ezer 500 ember elszállásolására terveztek.
A repülőtereken légijáratok százait halasztották el; a Kennedy űrközpontból mintegy 12 ezer embernek kellett távoznia, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben még a szokásos „hátvédcsapat” sem maradhatott. Az Amerikai Haditengerészet hajóit békésebb vizekre irányították, a floridai légi támaszpontokat kiürítették. A hurrikán miatt a Walt Disney birodalom 28 éves fennállása során első ízben volt kénytelen becsukni kapuit.
A katasztrófahelyzetek megoldására létrehozott Szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) atlantai központja 24 órás készenléti állapotban várta a Floyd megérkeztét: több mint kétezer-egyszáz főt mozgósítottak. A FEMA az ország legtávolabbi pontjairól is a helyszínre hívta egységeit, miközben Georgia államban óriási készleteket halmozott fel: áramfejlesztők, tábori ágyak, vízkészletek, takarók, vízhatlan lepedők, hálózsákok, hordozható WC-k, zseblámpák ezrei töltötték meg a raktárakat. A FEMA-alakulatok az információszolgáltatástól kezdve a mozgó konyháig mindenre felkészültek. A sebesültek ellátására összesen nyolc orvoscsoport állt készenlétben.
A várakozásokkal ellentétben a Floyd végül is szerencsésen elkerülte Floridát, s a partvonallal párhuzamosan északi irányban haladva Észak-Karolina déli partján csütörtök hajnalban mért csapást a szárazföldre: elszakította az elektromos vezetékeket, fákat csavart ki, áradást okozott, majd viszszahúzódott az Atlanti-óceánba. A nyomában fellépő esőzések következtében Észak-Karolina városaiban derékig ért a víz az utcákon. Százezrek maradtak elektromos áram nélkül. A hét végére Maryland, Delaware, New Jersey és New York államok partjain azonban továbbra is szükségállapot van érvényben, Floridában és Georgiában viszont a legtöbben már szerda este hazatérhettek.


Pusztító Karib-tengeri hurrikánok
Az elmúlt két évtized legpusztítóbb hurrikánja Ázsiában tombolt: 1991. április 29-én Banglades parti övezetében 200 ezer ember életét követelte. Közép-Amerika és a Karib-tenger térségében azonban az 1998. októberi Mitch volt a legvérengzőbb, amelynek következtében több mint 10 ezer ember halt meg, 3 millió volt a károsultak száma. A trópusi ciklon igen heves vihart jelent, amelyben a szelek sebessége meghaladja a 117 kilométert óránként. Külön kategóriája a hurrikán, amely óriási kiterjedésű légörvény, ebben a szél sebessége 130 és 250 kilométer/óra között váltakozhat. A hurrikán szó antillai eredetű, a ciklon az angolból jön, amelybe egy görög szó átalakulásával került. Ázsiában a hasonló meteorológiai jelenséget a tájfun szóval jelölik, amely a kínai tafang - erős szél - kifejezésből ered. A tornádó forgószeles légtölcsért jelent, amely jóval kisebb kiterjedésű, de rendkívüli a romboló ereje.