Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kereszténygyűlölő ámokfutása Texasban

Újabb megrázó vallásellenes bűncselekmény történt az Egyesült Államokban. Egy középkorú fegyveres tüzet nyitott a texasi Fort Worth városban egy baptista gyülekezetben imádkozásra összegyűlt emberekre. A terrortámadásban heten életüket vesztették és tucatnyian megsebesültek, a merénylő az ámokfutás után magával is végzett. A támadásra az országszerte megtartott közös imanapon került sor, amelyen hívő diákok iskolájuk zászlója köré állva imádkoztak az ország és iskolájuk boldogulásáért.


Elszállítanak egy áldozatot a Fort Worth-i Wedgewood baptista templomból. Imádkozás közben érték a golyók    Fotó: MTI

A 47 éves támadó, Larry Gene Ashbrow röviddel este hét óra után lépett be a Wedgwood Baptista Gyülekezet ajtaján. Szemtanúk szerint először cigarettára gyújtott, majd fegyverét elővéve mintegy negyven lövést adhatott le, miközben trágárul káromkodott, és szidta a baptista hitet. A teremben lévő százötven ember sikoltozva keresett menedéket. A hét halott közül legalább hárman tinédzserek voltak. További hét embert a helyi kórházban kezelnek, közülük ketten kritikus állapotban vannak.
„Töltényhüvelyek, tárak hevertek mindenfelé, a falon vérnyomok” - mondja David Ellis, a Fort Worth-i rendőrség szóvivője. Dax Hughes, a baptista közösség ifjúsági pásztora több tanúval egybehangzóan elmondta, hogy a támadó fekete bőrdzsekit viselt. „Jó erősen berúgta az ajtót, hogy mindenki tudja, hogy megjött, aztán elkezdett lövöldözni - mondta Hughes. - Aztán leült az utolsó sorba, és fejbe lőtte magát.” A 17 éves Christy Martin a helyi televíziónak elmondta, hogy a gyilkos „nagyon nyugodt volt, normálisnak nézett ki és cigarettázott”.
A 12 éves Chris Applegate visszaemlékezése szerint éppen zenekari próbán voltak, amikor a fegyveres berontott a terembe. „Egy dal közepén tartottunk, amikor ez a fazon kinyitja az ajtót, és lő egyet. Azt hajtogatta, hogy maradjunk nyugton. A padok mögé bújtunk le, de még lőtt vagy tízszer. Aztán valaki elkiáltotta magát, hogy futás!, és mindnyájan elkezdtünk futni.”
A tizennyolc éves Rachel Shipp egyik barátnője áldozatul esett a támadásnak, egy másik súlyosan megsebesült, egy harmadik pedig eltűnt. „Sokkos állapotban vagyok” - nyilatkozta Shipp a Dallas Morning News újságnak a merénylet másnapján, hozzátéve: „Az ember azt gondolná, hogy egy gyülekezet a legbiztonságosabb hely a gyerekek számára, különösen itt Wedgwoodban. Ez az a hely, ahol az ember Istent dicséri.”
A mostani lövöldözés tragikus folytatása a faji, illetve vallási gyűlölettől motivált gyilkosságoknak Amerikában. 1997 decemberében Paducában a 15 éves Michael Carneal szintén egy imacsoportra nyitott tüzet, három osztálytársát ölte meg. Idén április tizenötödikén - Adolf Hitler száztizedik születésnapján - az amerikai Denver melletti Littletown városban a tizenhét éves Dylan Klebold és a tizennyolc éves Eric Harris viharkabátban és álarcban, állig felfegyverkezve besétáltak iskolájukba, és tizenöt tanulót meggyilkoltak, majd önmagukat is agyonlőtték. A tinédzser gyilkosok itt is harsányan gúnyolták hívőnek ismert osztálytársaik meggyőződését, miközben hidegvérrel mészároltak tovább.
A rasszista Buford O. Furrow idén augusztus 10-én nyitott tüzet egy zsidó közösségi házra Los Angelesben. Furrow egy Fülöp-szigeteki származású postai alkalmazottat meggyilkolt, három óvodáskorú gyermeket és egy tinédzsert, egy felnőttet pedig megsebesített.