Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Haider barna jelszavai

Ausztriában mindenhol láthatók a Szabadságpárt, az FPÖ plakátjai, amelyek garantálják: Véget ér az ország idegenekkel való elárasztása. A plakátokon olvasható Überfremdung szó ugyanis ezt jelenti magyarul. Alig pár éve, hogy a pártvezér Jörg Haider kijelentette: „Ausztria torzszülött”, most pedig az „először Ausztriát” jelszót hirdetik pártja falragaszai.


Idegenellenes választási plakát Ausztriában    Fotó: K. P.

Az Überfremdung szót a nácik vezették be a német nyelvbe. Hitler propagandaminisztere, Göbbels 1933-ban a „német szellemi élet zsidókkal való elárasztásáról” beszélt. A harmincas évek végétől ez a szó már nemcsak zsidókra vonatkozott, hanem a külföldiekkel (hadifoglyokkal, kényszermunkásokkal) való nemkívánatos kapcsolatra is. A különböző náci hivatalok ismételten azt követelték, akadályozzák meg az ország idegen elemekkel való elárasztását. Azokat a németeket, akiket „fajuk gyalázásán” kaptak keményen megbüntették.
Az Überfremdung kifejezés a hetvenes években az osztrák neonácik révén került ki a molyálló barna szekrényből. Az osztrák alkotmánybíróság 1991-ben megerősítette azt a döntést, melynek értelmében a „Nem a külföldiek áradatára” nevű neonáci szervezet nem vehetett részt a választásokon, mivel a csoport agitációjában a náciktól kölcsönzött olyan mondatokat, mint „az idegenek áradata életünk minőségébe kerül”, vagy „az idegenek áradata (Überfremdung) népirtás”.
Kilenc év elteltével Ausztria harmadik pártja - a Jörg Haider vezette FPÖ -, amelyre 1995-ben a választók 22,1 százaléka szavazott, és a soron következő választásokon a második helyre is esélyes, ezeket a náci hagyományokat folytatja.