Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály, Sebestyén István
Star Wars generációk

A hétvégén Magyarországon is bemutatták - hat hónapos késéssel - a Csillagok Háborúja - Baljós Árnyak című 110 millió dolláros szupermozit. George Lucas 1994 novemberében kezdte el kidolgozni a történetet, amely több filmtörténeti rekordot is megdöntött. A forgatás első 13 napján 200 millió dollárért váltott rá jegyet az amerikai közönség. A Duna Plaza csütörtöki premierjén a magyar közönség vegyes fogadtatásban részesítette a filmet.

„…iszonyatosan nagy tömeg volt…” „…meglepő, öregtől a fiatalig nagyon tág a nézőközönség…” „…lehet, hogy van valami mondanivalója…” „…alapigazságokról szólni mindig időszerű… 1400-ban is az volt, háromezerben is az lesz…” „…a jelenről szól…” „…érdekes volt, hogy az invázió pont olyan volt, mint a német invázió, volt egy diadalív, tiszta Párizs… Úgy látszik, hogy Lucas generációja számára a főgonosz a fasiszták…” „…elképzelhető ez a múltunknak is, de egyszerre a jövőnknek is…” - zsongtak az előadásról kijövet a gyorsvélemények.
Egy további „leg”, amivel a mozikba kerülő Phantom Menace büszkélkedhet, a film végén található több mint húsz perces grandiózus csata. A hivatalos adatok szerint a filmnek ez a része 20 millió dollárba került. A jelenetben háromezer harci robot próbálja megvédeni az uralkodót a négyezer fős idegen csapatoktól. A különleges látványhoz 125 speciális effekt járul hozzá.
„…a mai generáció elvárja azt, hogy ne két kardos kis lovag harcoljon, hanem ott legyen két különálló bolygó, droidok… szóval itt minden kell, multi multi hátán…”
A film világszerte történő vetítésével egy időben igencsak megélénkült a Csillagok háborúja filmek figuráinak kereskedelme is, az árak gyakran csillagászatiak: több ezer dollárt is megadnak a gyűjtők egy-egy ritka bábuért. A gyűjtők száma világszerte 250 ezerre tehető, nem nyereségvágyból vásárolnak, hanem szenvedélyből.
A kereskedés nagyrészt az interneten folyik, és éppen ezért a Csillagok háborúja weboldalak száma szüntelenül növekszik. Több mint ezer helyen láthatók képek a régi és új figurákról, járművekről, poszterekről, bögrékről, tapétákról és egyebekről. A gyűjtők zömmel 30 felettiek: 10 éves korukban látták az első Star Wars-filmet, és mostanra már elég pénzt gyűjtöttek arra, hogy gyűjthessenek. Az első kiadású, eredeti csomagolású Jawa egy áprilisi árverésen 4000 dollárért kelt el. Egy Anakin Skywalkerért 1700 dollárt adtak. Egy Boba Fett, amelyből csak 50 van az egész világon, 16 ezer 500 dollárba kerül egy szingapúri áruházban. Jótékonysági árverésen 3500 dollárért kelt el egy eredeti forgatókönyv, amelyet aláírt George Lucas, a csillagháborúk „kirobbantója”. 20 ezer dollárt adtak A birodalom visszavág kellékeiből származó sisakért, maszkért és váll-lapért.
„…az előző generáció az már felvásárolta az összes Star Wars-os pólót, apukának már mindenhol van a szekrényben, most a fiakat kell beetetni… …itt máshogy gondolkodnak már… …nekünk nagyon sokat jelentett a Star Wars, példaképek stb…” „…amikor
az első három részt láttam, akkor az mondjuk úgy tíz évvel ezelőtt volt… akkor gyerek voltam, most megint egy kicsit gyerek voltam…” „…szerintem egy modern mese…” „…mese ez az egész…” „…remélhetőleg mese ez
az egész…” „…maradjunk annyiban, hogy ez a mi mítoszunk, szóval ez már így is marad, mi ameddig meg nem halunk, ez a mienk lesz…”
Az első Csillagok Háborúja film hatása elemi erejű volt. Sok - akkor még - gyerek a Csillagok háborúja filmektől indíttatva választott magának foglalkozást: például pilóták lettek. És „megfertőzték” a következő nemzedéket is. „Az egyik hálószobánkat apámmal átalakítottuk az első Csillagok háborúja epizódnak megfelelően, és itt helyeztük el a gyűjteményünket” - vallja például egy már nem éppen kisgyermeki korú, huszonéves lány, akinek már több mint ezer Csillagok háborúja-figurája van.
„…tízszer biztos, hogy megnézem…” „…tíz, tizenöt alkalommal biztos, hogy megnézem…” „…annyira beépült már a gondolkodásba, hogy fél szavakból is értjük, hogy ki éppen melyik részből mit idézett…” „…a Csillagok Háborúját szerintem nem veri semmi…”
George Lucas filmrendező tudatosan használt mitológiai elemeket filmjében. A Biblia történeteit és ősi mítoszokat mesél el újra a Csillagok Háborúja. Sajátos keveréke a nagy világvallások tanításainak, a távol-keleti misztika hangsúlyozott szereplésével.
„…az erőt lehetne Istennek is nevezni tulajdonképpen…” „…Anakinnak a fogantatása: Szűz Mária effektus…” „…Anakin anyja Szűz Mária, ő a leendő Jézus, akiből a Sátán lesz és végül…” „…mindegyiknek a végén van egy nagy csata… …mindig eljön valaki, aki szembesül emberekkel és meghal a végén, ami után jöhet a nagy ünnepség és mindenki megkönnyebbül…”


Újraírt mitológia

A történet egyik központi figurája Palpatine szenátor, egy befolyásos politikus, aki a Galaktikus Köztársaság egységét fenyegető konfliktusok közepette elkezdi megszilárdítani saját hatalmát. Egy incidens révén Palpatine szenátor kerül a nagyhatalmú Kereskedelmi Föderáció és a sebezhető Naboo bolygó között kirobbanó konfliktus középpontjába. Naboot katonai fenyegetés alá vonja az arrogáns Föderáció, mely függetleníti magát a Galaktikus Köztársaság meggyengült kormányzatától.
Naboo bolygó ifjú királynője nehéz helyzetbe kerül. Bár a békés megoldás híve, fel kell áldoznia ideáljait, s harcba kell szállnia népéért. A Galaktikus Szenátus vezetősége két jedi lovagot küld a blokád alá vont bolygóra, azt a feladatot adva nekik, hogy segítsék elő a konfliktus békés úton való rendezését. Qui-Gon Jinn-nek és tanítványának, Obi-Wan Kenobinak azonban már nincs alkalma tárgyalásokba bocsátkozni. Megkezdődik az invázió, a királynőnek menekülnie kell…
Menekülés közben Qui-Gon és társai a Tatuin bolygóra kerülnek, ahol megismerkednek a gyermek Anakin Skywalkerrel. Qui-Gon megérzi, hogy a szűztől született Anakin a kiválasztott, aki arra hivatott, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, és elhatározza, hogy tanítványául fogadja a fiút. Ezzel egy időben Anakin barátságot köt a naboo nép ifjú királynőjével, Amidalával…