Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Vörös Zászló érdemrend az atomtitkokért

Egy volt KGB-tiszt könyve új megvilágításba helyezte a szovjet titkosszolgálat Nyugat ellen tervezett szabotázsakcióit, melynek célpontjai erőművek és olajvezetékek voltak. A KGB-archívumok sok más érdekes történet mellett említést tesznek egy ma már idős angol kémnőről, aki évtizedeken keresztül atomtitkokkal látta el Moszkvát, illetve a Scotland Yard egy volt alkalmazottjáról, aki a hetvenes években volt a szovjet titkosrendőrség ügynöke.


Londoni felvétel a 87 éves Melita Norwoodról. A KGB-s dédnagymama    Fotó: MTI

Nagy-Britannia-szerte egyre többen és hangosabban követelik a Melita Norwood elleni bírósági eljárás megindítását. A 87 éves dédnagymama a napokban azzal „csoszogott” a brit közélet és média érdeklődésének középpontjába, hogy csaknem negyven éven át folyamatosan brit atomtitkokat szivárogtatott ki a KGB-nek. Bár Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak a kémkedésnek, az idős hölgy karrierje mégis új színfolt, hiszen a lebukott elődök szoborcsarnokát eddig elsősorban a felsőbb osztályokhoz tartozó, Cambridge-ben végzett ügynökök, diplomaták díszítik.
A „Hola” fedőnéven futó Melita Norwood 1937-ben szegődött a KGB szolgálatába. Ekkor már öt éve annál a londoni székhelyű Színesfém Kutató Intézetnél dolgozott titkárnőként, amelynek kulcsszerepe volt Nagy-Britannia nukleáris arzenáljának kifejlesztésében. Norwood, aki egyébként úgy nyilatkozott, hogy „általánosságban elítéli a másik ország elleni kémkedést”, már fiatal korától tagja volt a Brit Kommunista Pártnak, és egészen 1972-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig jó szolgálatot tett a KGB-nek. Még vizsgálják, pontosan milyen információkat juttatott el Moszkvának - írja a The Times című napilap. Bár Norwood saját bevallása szerint tevékenysége „nem volt számottevő”, munkáját a KGB a titkosügynököknek adható legnagyobb ranggal, a Vörös Zászló érdemrenddel honorálta.
Mindez talán még hosszú évekig a brit belföldi elhárítás, az MI5 titka maradt volna, ha egy Angliába disszidált volt KGB-s kémfőnök nem akar könyvet írni kalandos életútjáról, illetve a szovjet titkosszolgálat eszközeiről. A jelenleg Nagy-Britanniában inkognitóban élő Vaszilij Mitrohin e hónapban megjelenő könyve számos adalékkal szolgálhat a hidegháború alatti szovjet ügynöktevékenységről.
A „Kard és pajzs - a KGB titkos története” címet viselő könyv magas beosztású ügynökökről és azok eszköztáráról (úgymint szexuális kompromittálás, zsarolás, ipari kémkedés) szól. A mű több ezer oldalnyi másolt KGB-aktán alapszik, amelyeket a volt szovjet titkosrendőr-levéltáros juttatott ki Oroszországból, mikor Nyugatra disszidált 1992-ben. A nagy port kavaró dokumentum tartalmát több brit újság is ismertette, a BBC televízió pedig interjút is készített a rejtőzködő Mitrohinnal. Ezek szerint a szovjet exlevéltáros a hetvenes évek elejétől kezdve 12 év szorgalmas munkájával kézzel lemásolta a rábízott dokumentumokat, majd cipőjében kicsempészte a szigorúan bizalmas iratokat.
A KGB archívuma szerint több mint egy tucat olyan helyi ügynök működött a hetvenes években Nagy-Britanniában, aki műszaki, tudományos jellegű bizalmas adatokat adott át Moszkvának. Köztük az egyik legfontosabb az az Ace fedőnevű repülőmérnök, akinek „repülési szimulátorokról szóló információi megalapozták a hasonló szovjet szimulátorok új nemzedékét” - állítja a társszerző Christopher Andrew, a Mitrohin-aktákat feldolgozó cambridge-i történész professzor.
Andrew szerint a KGB-t nemcsak a brit ipari titkok érdekelték, hanem igen aktív tevékenységet folytatott az Egyesült Államokban is, ahol többek között a Boeing, IBM, Lockheed vagy General Dynamics óriáscégekben megbúvó ügynökök nagy mennyiségben juttattak el szigorúan őrzött információkat a Pershing-2 rakétaprogramokról és az AWACS felderítő rendszerről.
A volt hírszerzőtiszt olyan akciókról is említést tesz, amelyek célja a dezinformálás volt. A Kennedy-gyilkosság után a KGB azt terjesztette, hogy a néhai amerikai elnök elleni merénylet mögött a CIA, illetve egy jobboldali összeesküvés áll. Az amerikai CBS televízióban nyilatkozó Mitrohin megerősítette, hogy a szovjet titkosrendőrség pénzelte az első Kennedy-merénylettel foglalkozó könyv amerikai kiadását.
Mitrohin egy másik meghökkentő állítása, hogy a hatvanas és hetvenes években a KGB szabotázsakciókat készített elő több amerikai és nyugat-európai objektum ellen. A KGB egyik első számú célpontja egy Texas államból Kaliforniába vezető olajvezeték volt, de tervek voltak a New York állam áramellátását biztosító montanai vízerőmű felrobbantására is - mondta Mitrohin.
Bár a szabotázsakciókhoz szükséges robbanóanyagok helyéről nincs pontos információ, a könyv megírásában segédkező Christopher Andrew szerint a Kreml - nem beszélve a KGB-főnökből orosz miniszterelnökké előlépett Putyinról - jól tudja, hol helyezték el azokat. Andrew szerint egy Svájcban telepített aknát már sikerült bemérni Mitrohin útmutatásai alapján. Némi földmunka után rátaláltak egy veszélyesnek tűnő tárgyra, amelyet a helyszínen felrobbantottak.
Mitrohin szerint a KGB tervei között szerepelt Károly wales-i herceg utódlásának megzavarása, disszidens orosz művészek külföldi karrierjének ellehetetlenítése, illetve a pápa elleni merénylet is. A szovjet kémeket felsoroló listát - amelyen egy volt brit munkáspárti parlamenti képviselő neve is szerepel - az exügynök már 1992-ben átadta a brit hírszerzésnek - állítja a Daily Telegraph című brit napilap.
Könyvében Mitrohin megemlíti John Symonds nevét is, aki - miután korrupció vádjával 1969-ben elbocsátották a Scotland Yardtól - Marokkóba ment zsoldosnak. A KGB itt sikeresen megkörnyékezte, és 1973-tól 1980-ig a szovjet titkosrendőrség embereként utazgatott egyik ötcsillagos szállodából a másikba. Mitrohin szerint kulcsszerepe volt a szociáldemokrata Willy Brandt kancellár megbuktatásában. Symonds 1980-ban visszatért szülőföldjére, ahol túlzott segítőkészsége miatt (saját magát adta fel) senki nem hitte el a történetét. Bár korábbi korrupciós ügyeiért két év börtönt szabtak ki rá, hajlandó volt az MI5-nek értékes információkat átadni saját kémkarrierjéről és a szovjet titkosrendőrség egész világra kiterjedő struktúrájáról. Vallomását a fantazmagória kategóriájába sorolták, és még akkor sem foglalkoztak azzal érdemben, mikor évekkel később ugyanezt előadta a Daily Express című lapnak. Mitrohin könyve most alátámasztja Symonds vallomását, ez viszont a brit hírszerzésre nézve kínos, amely nem tulajdonított különösebb jelentőséget a volt titkos ügynök vallomásának.
„Vakond a kertben”, „A kémnagyi könnyedén megússza”, „Megmenekült a hazaáruló” - áll a brit lapok főcímeiben. A még ki sem adott könyv mind a brit médiában, mind a politikában nagy port kavart. Eltérnek a vélemények arról is, hogy valóban bíróság elé állítsák-e az idős hölgyet. A liberálisabb vélemények ejtenék a büntetőeljárást, bár - véli Andrew is - aki Joszif Sztálinnak kémkedett, az megérdemli, hogy mindenki megtudja a történetét. Az így érvelők emlékeztetnek arra, hogy a Cambridge Egyetem értelmiségi köréből az 1930-as években verbuválódott hírhedt kémek - rendre diplomaták és a brit hírszerzésbe beépült ügynökök - közül egy ellen sem indult büntetőeljárás. Többen közülük a Szovjetunióba menekültek, vagy csak a haláluk után mondták ki róluk, hogy valóban kémtevékenységet folytattak. Sir Anthony Blunt, II. Erzsébet királynő művészettörténésze, miután titokban bevallott mindent, mentességet kapott, csak a lovagi rangjától és tudományos érdemeitől fosztották meg 1979-ben. A konzervatív brit lapok álláspontja szerint azonban a hazaárulás, csakúgy mint a háborús bűnök, nem évülnek el.
A média és a politikusok további nagy leleplezésekre számítanak a könyv megjelenésével. A ma 77 éves Mitrohin, aki a kivándorolt oroszok ellen elkövetett titkosszolgálati akciókat látva csömörlött meg, és kezdett bele leleplező munkájába, fontosnak tartja, hogy mindenki megismerhesse „az egész gonosz gépezet óriási erőfeszítéseit”. Míg Melita Norwood hívő kommunista lévén úgy véli, ha még egyszer tehetné, mindent ugyanúgy csinálna, Mitrohin orosz hazafiként erkölcsi kötelességének érzi a KGB hidegháborús tevékenységének feltárását.