Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Kedvez a kormány

A kormányzati oldal visszalép a munkaadók által fizetendő betegszabadság 15 napról 40 napra emelésétől - jelentette be a miniszterelnök a Gazdasági Tanács (GT) ülésén. Ez eleget tesz a munkaadói oldal kérésének, és megállapodásnak tekinthető. A kormány kész arra, hogy a személyi jövedelemadó módosítása ne legyen hátrányos azokra, akik magasabb adókulcs alá kerülnek jövőre, s ugyanakkor az alkalmazotti kedvezményt sem vehetik már igénybe. Ez a kormányzat számításai szerint mintegy 160 ezer munkavállalónál jelenthet magasabb adóterhet. (MTI)


Megalakult a Nemzeti Autópálya Rt.

A közlekedési tárca a jövőben csupán az autópálya-építésekkel kapcsolatos szakmai kérdésekben hoz döntéseket, a pénzügyi források előteremtése és felhasználásuk koordinálása a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) feladata lesz - mondta Manninger Jenő államtitkár, miután a minisztérium és az MFB képviselői aláírták a Nemzeti Autópálya Rt. alapító okiratát. A nemzeti autópálya-program keretében 2000 folyamán összesen 63 milliárd forintot szánnak a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére. A terveknek megfelelően jövőre folytatódnak az M3-as és M7-es autópályákkal kapcsolatos fejlesztések, és hozzáfognak a szekszárdi híd újjáépítéséhez. (MTI)


Emelkedik a minimálbér

A kormány javaslata szerint a jövő évben 25 ezer forintra emelkedik a minimálbér a jelenlegi 22 ezer 500 forintról. A közalkalmazottak, a köztisztviselők, a hivatásos szolgálati viszonyban állók, a bírák és az ügyészek keresetnövekedése egységesen a költségvetés 8,25 százalékos előirányzata szerint fog emelkedni. A köztisztviselői illetményalap 28 ezer 150 forintra nő az ez évi 26 ezer forintról. (MTI)


Szlovákia: gazdasági növekedés

Szlovákia az idei év hátralévő részében takaros gazdasági növekedésre, egyszersmind a reálbérek erőteljes visszaesésére számíthat - derül ki egy hivatalos prognózisnak számító jelentésből. A szlovák statisztikai hivatal szerint a hazai össztermék éves növekedése 2,8 százalékos lesz, de az év végéig még további 35 ezer fővel emelkedik a munkanélküliek - már félmilliót meghaladó - száma. Az infláció mértéke pedig - az október elsejétől esedékes, 70 százalékos lakbéremelés miatt - eléri a 19,5 százalékot, ami azt jelenti, hogy az előző év végén mért adatokhoz képest az infláció megháromszorozódik. (MTI)


Szerbia: nem lesz hiperinfláció!

Szerbiában többé soha nem ismétlődik meg az 1993-ashoz hasonló hiperinfláció - ígérte kedden Mirko Marjanovic szerb kormányfő. Marjanovic nem látott lehetőséget a jugoszláv nemzeti fizetőeszköz árfolyamának megváltoztatására. A dínárt mindaddig nem értékelik le, amíg nem veszik elejét az ugrásszerű áremelkedésnek, és a kormány nem tud „reális béreket” kifizetni. A szerb kormányfő szavainak előzményeként az elmúlt napokban megugrott a német márka feketepiaci árfolyama, és az utóbbi hetekben jelentős mértékben drágultak a közszükségleti cikkek. (MTI)