Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Válságkezelés helyett megelőzés

Tanulva az elmúlt év pénzügyi válságaiból és az IMF-t ért kritikákból, a kitűzött célok között a válságkezelés helyett a válságmegelőző programok szerepelnek - adta közre az intézmény az elmúlt pénzügyi évről szóló jelentésében. Stanley Fisher, az IMF vezérigazgató-helyettese bizakodóan szólt az elmúlt évről. Szerinte túl vannak a nagy megrázkódtatásokon, amik globális pénzügyi válsággal, illetve összeomlással fenyegették a világot: az ázsiai országok gyorsan helyreállnak, Brazília is hamarabb mutat növekedést, mint ahogy az várható lett volna, és az orosz gazdaság is viszonylag normalizált képet mutat. Most Indonéziára tekint aggodalommal a nemzetközi pénzintézet, de a fő problémát itt politikainak, és nem pénzügyinek tekintik.
Az IMF a jövőben a szociális biztonság kérdéseivel is kíván foglalkozni, szem előtt tartva a korábban megfogalmazott célokat: az adott országok pénzügyi rendszerének megerősítését, a tőkepiacok liberalizálását, a magánszektor bevonását a válsághelyzetek felszámolásába, hitelek nyújtását, megfelelő árfolyam-politika kialakítását.
A legszegényebb és leginkább eladósodott országokról szólva Stanley Fisher elmondta, hogy az IMF a Világbankkal közösen működtetett HIPC program keretében a leginkább eladósodott országok részére adósságkezelő programokat nyújt. Áprilisban például mintegy 6 milliárd dollárnyi adósságot engedtek el hét fejlődő országnak. De az adósságcsapdába került fejlődő országokat támogatandó további változtatásokat kívánnak tenni a program hatékonyabbá tétele érdekében.
Közzétette az 1998-99-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a Nemzetközi Valutaalap. Az áprilisban zárult pénzügyi évben minden eddiginél nagyobb, 30 milliárd dollárt meghaladó összegben nyújtott kölcsönt az IMF. A legnagyobb hitelfelvevők Brazília, Oroszország és Indonézia voltak. Az 1999-es pénzügyi év első négy hónapjában 4 milliárd dollár hitelkihelyezése van az IMF-nek, és további 11 milliárd dollárnyi összegre vállaltak hitelkötelezettséget, de a stabilizálódni látszó nemzetközi pénzügyi helyzetben valószínű, hogy az idei évben jóval kevesebb hiteligényt kell kielégíteni.