Vissza a tartalomjegyzékhez

Debreczeny Réka
Beperelték a német vállalatokat

Továbbra sem akarja kifizetni a kért kompenzációt az a csaknem huszonöt, máig is működő - többségében német - nagyvállalat, melyeket azzal vádolnak, hogy a második világháború idején a kényszermunkából profitáltak, és asszisztáltak a zsidó kényszermunkások alkalmazásában és a népirtásban. Amerikában pert indítottak többek között a Siemens, a Degussa-Huels, a Ford Motor, a Bayerische Motoren Werke, a Volkswagen, a Deutsche Bank és a Dresdner Bank ellen.

A kárpótlási huzavona már azzal fenyeget, hogy a kárt vallottak nem élik meg a nekik járó fizetés teljesítését. Erre való hivatkozással sürgetett kompromisszumot mindkét fél részéről Stuart Eizenstat amerikai pénzügyminiszter-helyettes abban a zsákutcába torkollott tárgyalásban, amely egy kárpótlási alap létrehozásáról folyik hét hónapja az illetékes kormányok, zsidó csoportok és ügyvédeik, illetve a vállalatok részvételével. A zsidók több, mint 20 milliárd dolláros igényét a német kormány és a vállalatok mindössze 1,7 milliárd dollár körüli összegben hajlandók fedezni, hozzátéve, hogy ezt az összeget már folyósították egy nemrégiben létrehozott humanitárius alapnak - tájékoztat a Financial Times. A felek abban sem tudnak megegyezni, kik kapják a pénzt, hány túlélő van még életben, és hogyan osszák el az összeget például a munkatáborban és a koncentrációs tárborokban dolgozottak között.
A zsidó ügyvédek az USA-ban pert indítottak az említett vállalatok ellen, azonban a szövetségi bíró elutasította a keresetet. A határozatot azzal indokolta, hogy bár nem kérdéses, hogy a német vállalatok részt vettek a több millió ember ellen elkövetett bűnökben, „ennek a bíróságnak nincs hatalma igazságot szolgáltatni ebben az ügyben”. A Siemenst azzal vádolták, hogy zsidó kényszermunkából profitált a háború idején, míg állítólag a fém és vegyipari termékeket gyártó Degussa Huels állította elő a haláltáborokba szükséges Ciklon B gázt, illetve ő dolgozta fel a zsidóktól elszedett - sokszor fogtömés formájában tárolt - aranyat is.
E két cég elleni per elutasítása után a zsidók ügyvédei szerint nehéz lesz a kárpótlási követeléseknek érvényt szerezni, s csak kormányszinten oldható meg a probléma. A Degussa képviselője a The Wall Street Journal Europe-nak elmondta, hogy a bírósági határozat megerősíti, hogy a feléjük támasztott ilyen fajta követelések nem tarthatók, hozzátéve, hogy a vállalat továbbra is kész részt venni a német ipar által az áldozatok javára létrehozott alapokban.
Eizenstat a héten tartott, kárpótlást sürgető felszólalásában a német cégeket erkölcsi felelősségüknek megfelelő kompenzációs ajánlat megtételére, míg a zsidók ügyvédeit nagyobb rugalmasságra szólította fel, ha azt akarják, hogy a túlélőket még életükben kifizessék.