Vissza a tartalomjegyzékhez


Virtuális tagság a Balkánnak


Szavaznak a bizottsági tagok    Fotó: MTI

Az Európa Parlament szerdán nagy többséggel bizalmat szavazott a Romano Prodi olasz exkormányfő vezette, új összeállítású Európa Bizottságnak. A keleti bővítésért külön főbiztos felel majd a német Günter Verheugen személyében. Mint Gottfried Péter külügyi államtitkár kedden Brüsszelben kifejtette, ez azt jelzi, jó irányú változásokra lehet számítani. Általános az a várakozás, hogy a keleti EU-bővítés a korábbiaknál hangsúlyosabban megjelenő dosszié lesz a testület politikájában.
Romano Prodi elmondta, hogy ötéves megbízatásának fő célja a munkahelyteremtés és a termelékenység növelése lesz. Az elnök szerint meg kell határozni az EU bővítésének dátumát. Prodi úgy vélte, hogy az EU a jövőben harminc országra is kiterjedhet. Azoknak az országoknak, amelyek számára a tagság csak a távolabbi jövő kilátása, például a balkáni államoknak, „virtuális tagságot” javasolt.
Magyarországra nézve nagyon kedvező Romano Prodi nyilatkozata, amely nemcsak a csatlakozási időpont kérdését illetően, hanem egész szellemiségében illeszkedik elképzeléseinkhez - közölte Martonyi János külügyminiszter. Magyarország számára továbbra sem az a döntő, hogy 2002, 2003 vagy 2004 a belépés dátuma, hanem az a fontos, hogy a csatlakozási tárgyalásokon 2000 közepéig átfogó kép alakuljon ki arról, melyek a még nyitva maradt kérdések, és jövő szeptemberben el lehessen kezdeni tárgyalni ezekről egy végső csomagban - tette hozzá.
Prodi nyilatkozata, amely szerint a bővítésnek szakaszonként kell történnie, és csatlakozási dátumot a legfelkészültebb országok számára jelölnek meg, azt mutatja, hogy az EU „leválasztott” egy csoportot. Franciaország korainak tartja, hogy akár az EU-bővítésre leginkább felkészült országoknak is bármiféle végső felvételi időpontot mondjanak az Európai Unió év végi helsinki csúcstalálkozóján - jelezte Pierre Moscovici, az európai ügyek minisztere. Egy ilyen dátum meghatározására esetleg 2000 második felében, az EU francia elnöksége idején kerülhet sor - mondta. Álláspontjával Párizs lényegében elvetette Romano Prodi nézetét, miszerint az említett csúcson a csatlakozásra legjobban felkészült országok számára meg kellene határozni EU-tagfelvételük időpontját. (MTI)