Vissza a tartalomjegyzékhez

Keresztes Zoltán
Hagymafesztivál Makón

Kenyeret és cirkuszt! - hirdették a rómaiak. Hagymát és cirkuszt! - mondják a makóiak. Ezen a szeptemberi hétvégén mindkettőből jutott a makóiaknak.


Hagymának is kell a cégér

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg szeptember 9-10-11-én a Makói Hagymafesztivált. A rendezvénynek évek óta nemzetközi híre van, így több ország delegációja is képviseltette magát, elsősorban a környező országokból.
Dr. Torgyán József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője nyitotta meg a háromnapos rendezvénysorozatot, amely rendkívül gazdag és színvonalas programot kínált az odalátogató nagyközönségnek. Eredetileg a hagymakertészek a hagymafesztivált szakmai rendezvénynek szánták, amely a hagyma, a mezőgazdasági eszközök felvonulása és a szakmai konferenciák miatt jött létre. Habár jellegében kibővült, a fesztivál szakmai szempontból is évről-évre mind jelentősebb eseménynek számít, és egyre több a szakmai kiállító.
A fesztivál egyik fő szervezője a Makói Hagyma Terméktanács, illetve annak titkára, Füleki László, akivel a vásár ideje alatt beszélgettünk.
- Füleki úr, van-e valamilyen gazdasági haszna a hagymafesztiválnak?
- Marketing szempontból feltétlenül: kilenc év alatt ugyancsak megnőtt a szakmai és kívülálló érdeklődők száma. A múlt év adatai szerint összesen 12-15 ezer ember fordult meg itt. A magyar hagymának egyébként nincs meghatározó szerepe az európai piacon, éppen ezért a reklám szempontjából nagy jelentősége van az ilyen rangossá vált eseményeknek.
- Úgy tudom, Torgyán úr ígéretet tett arra, hogy segítenek a viharkárok enyhítésében. Elhangzottak-e konkrétumok?
- A sok eső és jégverés miatt kevesebb valamivel a hagyma, de a legnagyobb probléma az, hogy a minősége sem megfelelő, s így az áru jó része eladhatatlan. Benyújtottunk egy javaslatot a minisztériumnak egy kamatmentes hitelre, állami garanciával és három év futamidőre - ez majd a következő hetek témája lesz.
- Európában mennyire fogalom még a makói hagyma?
- A makói hagyma a különleges áruk kategóriájába tartozik, s ezért rendkívül sok tőkét igényel. Ha be akarunk szállni egy áruház-láncba nyugaton, akkor január 1-től december 31-ig azonos minőségű portékát kell produkálni, s erre senki sincs felkészülve Magyarországon. A nyugati piac egyébként telített, tehát nyitni kellene a déli és keleti piacok felé is.
- Segítene-e a piacképességükön, ha a helyi hagymatermesztők összefognának?
- Szerintem sokan el fognak vérezni a konkurenciaharcban, mert hiányoznak a versenyképesség megfelelő szakmai és anyagi feltételei. Az biztos, hogy a szétaprózottságot valamiképp meg kellene szüntetni, mert nem lehet sok kis parcellán jó eredményeket elérni. Nagy területen, egységes művelési rendszerrel igen.
- Köszönöm a beszélgetést.