Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Milliárdos érdekeket sértenek

Az elmúlt hetekben a VIII. kerületben ötven prostitúcióval összefüggésbe hozható üzletet zárattak be, és további százötvenet terveznek becsukatni. Bár az üzletszerű kéjelgés számára törvényben biztosított türelmi zónák még nincsenek kijelölve, az örömlányok elkezdtek visszaszorulni Budapest utcáiról. Szakértők szerint az erre szakosodott bűnözői csoportok kivárnak. Egy részük alkalmazkodni fog az új viszonyokhoz, mások viszont új anyagi források után kell hogy nézzenek.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a kerületi rendőrkapitányságokkal és önkormányzatokkal közösen folytat akciót a prostitúció visszaszorítására a fővárosban, melynek során folyamatosan felderítik és felszámolják a maffiaellenes törvény hatálya alá eső üzleteket” - nyilatkozta lapunknak Pál József alezredes, a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője.
A kérdés már csak az, hogy mindezekre hogyan reagálnak a lányok futtatásából busás haszonra szert tevő alvilági csoportok. Legutóbb például a Pigalle nevű bár bezárásakor eljáró hivatalnokok több életveszélyes fenyegetést kaptak.
Az alezredes személyes véleménye szerint a prostitúcióval foglalkozó csoportok várakozó álláspontra helyezkedtek, kivárnak. Lesznek olyanok, akik - amennyiben a törvényi beavatkozás miatt elesnek a prostitúcióból származó jövedelmüktől - más úton próbálják kielégíteni anyagi igényeiket, vagyis az alvilág más területeire fognak „átevezni”. Így elképzelhető, hogy különböző bűnözői „szakágak” a jövőben „feltöltődnek”, és ebből kifolyólag eldurvulhat, illetve bizonyos fokig átrendeződhet majd a szervezett alvilág. A fenyegetésekről szólva Pál József csak annyit mondott: „Ilyenek eddig is voltak, a jövőben is lesznek, nem érzem, hogy közvetlen veszélynek lennénk kitéve.”
„Figyelembe kell venni, hogy milliárdos érdekeket sértünk a prostitúció elleni küzdelemmel” - mondta lapunknak Juharos Róbert fideszes országgyűlési képviselő, a fővárosi közgyűlés tagja. A képviselő a fenyegetőknek azt üzeni, hogy így az egész rendőrséggel és minden politikai erővel szembe kerülnek, akik továbbra is küzdeni fognak ellenük. Juharos egyébként hangsúlyozta: A Fidesz részéről a maffiaellenes törvénycsomag foganatosítása nem politikai propaganda.
Az ügyben egyik legérintettebb terület Budapest VIII. kerülete. Csécsei Béla szabaddemokrata támogatottságú polgármester lapunk kérdésére elmondta: Nyilvánvaló, hogy a kormánypártok, leginkább a Fidesz, propagandacélokra is felhasználja a „tisztítási” akciót. De - hangsúlyozta a polgármester - ez a politikai versengés jellegéből adódik, a lényeg, hogy elindult egy tudatos akció. Szerinte csak az okoz egy kis zavart, hogy a türelmi zónák még nincsenek kijelölve, a rendőrök azonban már betartatják a törvényt. A lányok így az eldugottabb utcákban húzódnak meg.
Csécsei szerint a legjobb megoldás egy természetes, vagy mesterséges határok által szeparált türelmi negyed létrehozása lenne a fővárosban. Elszomorító - mondja a polgármester -, ahogy Budapest kerületei hozzáállnak ehhez a kérdéshez: mindenki úgy van vele, hogy bárhova kerülhetnek a prostituáltak, de hozzájuk nem. A VIII. kerület egyébként nem zárkózik el egy ottani türelmi zóna létrehozásától. A kezdeti tervek szerint a régi ügetőpálya területe erre alkalmas is lenne, viszont mint kiderült, arra már az önkormányzat építési engedélyt adott ki.
Budapesten kívül egyetlen városban sem terveznek türelmi zónákat létrehozni. Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere a Heteknek elmondta, hogy a városban nem érzékelik annyira a prostitúció jelenlétét, hogy erre külön kerületet kellene létrehozni. Üzleteket sem zárat be a siófoki rendőrkapitányság, mivel - mint azt a polgármester elmondta - „az ilyen bárok a nyári szezon végeztével maguktól is bezárnak”.