Vissza a tartalomjegyzékhez

Szegedi tudósítónktól
Különösnek tartott döntés Szegeden

Szekszárd, Szolnok és Dunaújváros után nemrégiben Szegeden is az Alfa Nova Kft. vette át a távhőszolgáltatás üzemeltetését. A helyi SZDSZ-es képviselők - sőt a fideszes városvezetés által felkért szakemberek - szerint az említett kft. kiválasztása egy saját tőke nélküli befektetést, egy jelentős piac megvásárlását eredményezte.

Az üggyel kapcsolatos események tavasszal kezdődtek, amikor az Alfa Nova üzleti ajánlatát előzetes bejelentés nélkül szétosztották a képviselők postafiókjaiban, majd nem sokkal később a közgyűlés elé tárták. Közgazdasági elemzés és pályázati
kiírás viszont csak ez után következett, mely utóbbira végül még egy társaság, a DÉMÁSZ Rt. is jelentkezett. Benyújtott ajánlatuk szerint kötelezettséget vállaltak arra, hogy 431 millió forintot fizetnek ki az önkormányzatnak - felét a szerződés aláírásakor, a fennmaradó részt pedig 6 hónap után. Továbbá alacsonyan megállapított távhődíjakat is ígértek, 25 éven keresztül.
A DÉMÁSZ Rt. pályázatát nem szavazta meg a közgyűlés. A többségnek ugyanis szimpatikusabb volt az a felajánlás, miszerint a valósan csupán 99,3 millió forintos törzstőkével rendelkező kft. 400 milliót fizet majd ki 2000. december 31-ig. Ennek a kötelezettségének viszont úgy akar eleget tenni, hogy 250 milliót a lakosságtól beszedett távhődíjból fedez, az összeg másik részét pedig 51 százalékban az önkormányzat vállalná fel. Mindemellett az ajánlat azt is tartalmazza, hogy a társaság a 25 éves üzemeltetési időtartamból mindössze az első 5 évben ígéri a díjemelés maximálását!
Dr. Molnár Zoltán, a jogi ügyrendi bizottság elnöke lapunknak elmondta: A szabaddemokraták azt sérelmezték, hogy a SZETÁV helyére pályázók ajánlataira a közgyűlés előzetes érvek, viták és megfelelő, részletes közgazdasági elemzés nélkül voksolt. Az előterjesztő ugyanis azért nem foglalt állást az ügyben, mert mindkét ajánlatot jónak tartotta, és nem akarta befolyásolni a képviselőket. A szavazáson egyébként az alpolgármester úgy biztatta a résztvevőket, hogy - úgymond - a „lelkiismeretükre hallgatva” voksoljanak.
„Feltételezésünk szerint csúsztatásokkal, hamis állításokkal és szakemberek helyett megbízható politikai káderek kinevezésével lehet elérni, hogy egy olyan cégre szavazzanak a képviselők, amelynek nincs akkora fedezete, amely biztosítaná ígéreteit” - mondta Dr. Molnár Zoltán, majd hozzátette: Többek között ez a légkör is oka annak, hogy az SZDSZ képviselői a napokban kiléptek a városvezetést egyfajta módon támogató Független Frakcióból. Az Alfa Nova Kft. szegedi vezetőjét egyértelműen fideszes érdekeltségűnek tartják, aki mellesleg testnevelő tanár.