Vissza a tartalomjegyzékhez

Hírösszefoglaló
Hack-ügy az SZDSZ-ben

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának hétfői tisztújító ülésén hozott döntés értelmében a jövőben Hack Péter helyett Kis Zoltán tölti be a frakcióvezető-helyettesi posztot. Hack Péter a Népszabadságnak elmondta: nem kizárt, hogy vallási hovatartozása komoly szerepet játszott a döntésben. Ha bebizonyosodik, hogy valóban gyülekezeti tagsága miatt nem kapott bizalmat, akkor erősen el kell gondolkodnia politikai pályafutásáról - tette hozzá. Kuncze Gábor a történtek kapcsán annyit mondott: személyi kérdésekről titkos szavazással dönt a frakció, és mivel nem bontakozott ki vita az ülésen, nem tudja megerősíteni azt a feltételezést, amely a Hit Gyülekezetével kapcsolatba hozza a szavazást.

Másnap ugyancsak a Népszabadságnak Horn Gábor hasonlóan nyilatkozott: nem gondolja, hogy arról (értsd vallási hovatartozásról) volna szó. Horn a személycserét azzal magyarázta, hogy a képviselők megítélése szerint a közvélemény fogékonyabb Kis Zoltán színes, könnyebben érthető stílusára. Bauer Tamás szerint viszont rendkívül veszélyes helyzetbe került a magyar demokrácia. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban Kunczénak címezve ezt mondta a parlamentben: „Nem gyűjtheti mindenki a barátait és szobatársait az MSZMP Központi Bizottságából és a Hit Gyülekezetéből.” Bauer szerint nem kétséges, hogy jobboldali kampány indult a Hit Gyülekezete ellen, amelynek célja valójában az SZDSZ lejáratása. Az sem kétséges - folytatta -, hogy ez a kampány a miniszterelnök bátorításával folyik. Bauer úgy véli, hogy Hackot egyértelműen gyülekezeti tagsága miatt váltották le.
Kiss Márk, a Hit Gyülekezete szóvivő-helyettese ugyancsak a Népszabadságnak adott nyilatkozatában úgy fogalmaz: Kis Zoltán személyében olyan politikust választottak meg, akinek eddigi politikai tevékenységében és közéleti megnyilvánulásaiban nem az emberi, lelkiismereti jogok képviselete állt a középpontban. Ezért a gyülekezet feltételezi, hogy az SZDSZ parlamenti politizálásában a liberális értékek képviselete az eddiginél kisebb hangsúlyt kap. A Hit Gyülekezete tudomásul veszi: „A mai SZDSZ nem azonos a rendszerváltásban elévülhetetlen történelmi érdemeket szerzett, a demokratikus ellenzék bázisán megalakult párttal” - hangzott a nyilatkozat.
Szerdán Kuncze Gábor, az MSAT tévében kifejtette, hogy Kis Zoltánra szavazott. Mint mondta: „Elképzelhetőnek tartom, hogy a frakció tagjai közül a jelentős többség úgy gondolta, hogy azt, hogy semmilyen intézményes kapcsolat az SZDSZ és a Hit Gyülekezet között nincsen, ki lehet fejezni egyfajta ilyen szavazással is, és ez a szavazat ennek szólt, nem Hack Péter hitének tehát, nem is Hack Péter szakmai felkészültségének és a frakcióban végzett munkájának, hiszen arról általában mindenki elismerőleg szól.”
„Kevés gusztustalanabb dolog van annál, hogy valaki ellen a hitbéli meggyőződése miatt indítanak politikai kampányt” - érvelt szerdán a Népszabadságnak Magyar Bálint, a párt elnöke. Magyar nem értett egyet azzal a nézettel, hogy a párt irányt váltott. Az MTI-nek is határozottan cáfolta, hogy Hack kikerülése a frakcióvezető-helyettesi posztból összefüggésben lenne azzal a - megfogalmazása szerint - „otromba” támadással, amelyet a miniszterelnök indított a szabaddemokrata politikus és a Hit Gyülekezete ellen.
„Mélységesen elítélem azt a kampányt, amelyet Orbán Viktor a Hit Gyülekezeténél kezdődött APEH-vizsgálat alapján, illetve a MIÉP-nek átjátszott közszolgálati-politikai televíziós műsorokban indított egy, a magyar törvények keretei között működő vallási közösséggel szemben” - hangsúlyozta.
Magyar szerint „a miniszterelnök - a rendszerváltás utáni politikai élet egyik legszégyenletesebb fejleményeként - egy vallási közösséghez való tartozás tényét megbélyegzésként használja a parlamentben, a miniszterelnök-helyettes pedig nyilvánosan a zsidókérdés megtárgyalásának szükségességéről beszél”.