Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI Hetek
Folytatódik a fegyelmi a Hortobágyon

A Környezetvédelmi Minisztérium újabb tizenöt nappal meghosszabbította a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) állásából felfüggesztett igazgatója, a világhírű természetvédelmi szakember, Aradi Csaba elleni fegyelmi vizsgálatot.

Aradi Csabát szeptember 2-án függesztette fel Pepó Pál környezetvédelmi miniszter tisztségéből. Az első közlések szerint gazdasági visszaélések miatt, miközben a helyi, illetve az országos sajtó információi szerint személyes sértettség áll az elmozdítás mögött, ugyanis valaki - egyes hírek szerint egy helyi kisgazda - feljelentette őt a minisztériumnál. Mindenesetre a természetvédelmi szervezetek és fideszes politikusok is kiálltak Aradi mellett, mondván: a nemzetközi hírű szakember természetétől idegen bárminemű csalás.
A minisztérium hétfőn állt a nyilvánosság elé azzal, hogy eddig nem találtak kalkulációkat az ingyenesen használatba adott 10 ezer hektárnyi földterület hasznosítási ráfordításairól, bevételeiről - mondta Vass Nándor helyettes államtitkár. Elhangzott, hogy a nemzeti park vezetése késve készítette el a természetvédelmi-érték megőrzését garantáló, a földhasználóknak szóló kezelési szabályzatot. A térségben csaknem kétszáz vadásztársaság működik, de az ingyenes vadásztatási lehetőségekről eddig ugyancsak nem találtak adatokat a nyilvántartásban. Csak egy vadásztársaság fizetett be egymillió forint körüli összeget a vadászati lehetőségért. Az államtitkár elmondta, hogy az erdőgazdálkodási szerződések ugyanakkor dokumentáltak.
A fegyelmi eljárás alapjául szolgáló állampolgári bejelentéshez mellékelt számítás szerint egymilliárd forint értékű az elmaradt haszon. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy ezt a számítást nem ellenőrizték, mindenesetre a bejelentés alapján indokolt volt a megkezdett fegyelmi vizsgálat.
Orosz János, a felfüggesztett igazgató jogi képviselője még aznap úgy válaszolt: Itt nem fegyelmi eljárás folyik, hanem egy koncepciós ügyben megpróbálják megkeresni azokat az okokat, amelyek ha léteznének, írásban kellett volna közölniük a fegyelmi megindításakor. Orosz szégyenletesnek nevezte, hogy a minisztérium vezetése egy állítólagos névtelen feljelentő számításaira alapozta vizsgálatát. Véleménye szerint „a tízezer hektáros, többnyire szikes területen az 1848-as forradalom óta nem képződhetett egymilliárd forintos haszon, mint ahogy azt a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló állampolgári bejelentéshez mellékelt számítás tartalmazza”.
Ami a vadásztársaságok működését illeti, Orosz János elmondta: Nem a Hortobágyon, hanem az egész Észak-Alföld régióban van kétszáz vadásztársaság. Ezek közül a nagyobbak fizetnek a nemzeti parknak a területhasználatért, a kisebbek 100-200 forintos évi díját pedig azért nem szedik be, mert ennél lényegesen nagyobb értéket fordítanak a vadásztársaságok a területek természeti megóvására.