Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 36. szám, 1999. szeptember 11

Belpolitika

Mancs mancsai előtt hever az ország
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Gondot okoz az új határőrizeti törvény
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Osztrák vélemény a magyarországi maffia- helyzetről

„Magyarországon a szervezett bűnözés már beépült az államgépezetbe” - jelentette ki a közelmúltban Rudolf Gollia, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője azt mondta, hogy erre nincsenek információik. Irk Ferenc egyetemi tanár szerint nagyon nehezen bizonyítható állítást tett az osztrák szakértő.


Tasnádi áldozatnak vallja magát

Előzetes letartóztatásba helyezték Tasnádi Péter vállakozót, akinek cégei többek között adósságbehajtással, illetve biztonsági szolgáltatásokkal foglakoztak. Egyes információk szerint a rendőrség szervezett alvilág elleni akciósorozatának egyik epizódja az ismert férfi letartóztatása. Mindenesetre ellentmondásos, hogy a rendőrség úgynevezett zöld számot nyitott, ahol bejelentést tehet az, akit atrocitás, zsarolás vagy valamilyen sérelem ért Tasnádi csapatától. Ez egyes szakértők szerint olyan, mintha utólag keresnék az igazolásokat az ügyhöz. Tasnádi nyilatkozata szerint politika áll a rendőrségi fellépés hátterében.


Bizalmat szavaztak Sándor Lászlónak
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Agrárbéke várható
Tovább a cikkhez >>>

MTI-Hetek
Újra van Juszt-ügy

Györgyi Kálmán legfőbb ügyész felülbírálta a fővárosi főügyész, illetve saját helyettese korábbi határozatait Juszt László úgynevezett államtitok-sértési ügyében. Ennek következtében a rendőrség folytathatja a nyomozást.


A Gallup intézet felmérése
Tovább a cikkhez >>>

A Hit Gyülekezete országos vezetőségének nyilatkozata

A Hit Gyülekezete vezetősége határozottan visszautasítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr a Parlamentben egy vezető ellenzéki politikust úgy igyekezett ledorongolni, hogy annak vélt társadalmi kapcsolatrendszeréhez tartozó állampolgárok vallási, felekezeti hovatartozását firtatta és gúnyolódásának tárgyává tette. Bár a miniszterelnök úr által emlegetett MSZMP Központi Bizottságának legfeljebb annyi köze volt a Hit Gyülekezetéhez, hogy már az is üldözte egyházunkat, mégis veszélyes útnak tartjuk, hogy a politikai ellenvetésekre a miniszterelnök nem konkrét politikai érvanyaggal, hanem egyházak és állampolgárok diszkriminálásával, megbélyegzésével válaszolt. Egy miniszterelnök részéről ez súlyos hiba.


Hetek-összeállítás
Parlamenti nyitány: minden maradt a régiben

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakának első plenáris ülése. A kormányfő higgadt, mértéktartó stílusban kifejtette: A magyar gazdaság olyan erős, hogy a rendkívüli csapásokat is állja, a természeti katasztrófák ellenére sikerült egyensúlyban tartani a költségvetést, és nem kellett lemondani a magas gazdasági növekedésről sem. Felhívta a figyelmet: eddig 119 önkormányzati és 688 személyi tulajdonban lévő épületet állítottak helyre, és szeptember 20-ig felépül az utolsó, sérülést szenvedett iskola is. Kiemelte azt is, hogy hosszas huzavona után sikerült méltó helyet találni az új Nemzeti Színháznak a Duna partján.


Életmód

Király Sándor
Ruhája új, de szíve a régi
Tovább a cikkhez >>>

Balla Gábor
Kertész leszek...

Az utóbbi években megszaporodtak a kertépítést és fenntartást alkalmilag és folyamatosan kínáló vállalkozások. A szakmailag és technikailag is jó minőségre törekvő cégek legnagyobb nehézségei az elvégzett kertészeti munkák anyagi megbecsülésének hiányából is fakadnak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy egyre több a kezdő vállalkozás. Az utóbbi években a gyors felzárkózás itt is jellemző, a jól megtervezett és arányos kertekben megjelentek a legmodernebb technikai berendezéseket ajánló cégek, és egyre többen építenek fűthető kerti burkolatokat, automata öntözőrendszereket, fűthető és tisztított medencéjű úszómedencéket és egyéb technikai berendezéseket.


Budapest friss szemmel

Talán nem minden szülő gondol arra, amikor csemetéjét az Állatkertbe viszi, hogy a mackók, pingvinek, kőszáli kecskék mellett a főkapura vagy a vastagbőrűek épületeire is vessen egy-egy érdeklődő pillantást. Pedig a budapesti Állatkert épületei éppúgy a főváros híres-neves szecessziós emlékei közé tartoznak, mint az Iparművészeti Múzeum, a Gresham palota vagy a Zeneakadémia.


Kapsza Ágnes
Egészséges nosztalgia

Manapság egyre többen vonzódnak az ősi anyagokhoz. Egyrészről divat lett vidékiesen, „landhaus-stil”- ben berendezni a lakást, a natúr stílus kedvelőit pedig a - sokszor modern formában megjelenő - természetes anyagok szépsége ragadja meg a durva szövésű vászonruhák, tengeri szivacsok, fafésűk, rattan-bútorok láttán. Terence Conran angol bútorrestaurátor - akinek magyarul is több lakberendezési könyve jelent már meg - főként szépségükre hivatkozva ajánlja a kő és a fa használatát az otthonok belső tereinek kialakításánál, hiszen ezek ahogy öregszenek, egyre patinásabbakká, szebbekké válnak.


Fókusz

Vélemények az Emberi Jogok Határok Nélkül szervezet dokumentumáról
Pálos Miklós, az Antall-kormány egyházügyi államtitkára:

Miután a dokumentum rövid idő alatt minden parlamenti képviselőhöz, egyházhoz és jelentősebb társadalmi szervezethez eljutott, az érintettek reagálásaiból a már korábban is jól elkülönülő két táborra asszociálhatunk.


Szobota Zoltán
Veszélyben a vallásszabadság

Mint arról múlt heti számunkban rövidhírként beszámoltunk: A lelkiismereti és vallásszabadság eszméjének torzulása Magyarországon címmel tette közzé nemrég elkészült jelentését az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) elnevezésű, brüsszeli székhelyű szervezet. Az elemzés aktualitását az 1990/IV. számú törvény tervezett módosítása adja, mely jelentős változtatásokat eszközölne az immár majdnem tíz éve eredményesen működő szabályozáson. A szervezet megítélése szerint veszélyben vannak az eddig kivívott eredmények.


Laudancsek Katalin
A Komszomoltól Dagesztánig

„Esküszöm, akkor is folytatom a harcot, ha a föld utolsó csecsenjét is fel kell áldozni” - mondta Samil Baszajev, aki a legtöbb csecsen szemében nemzeti hős, az orosz közvélemény szerint azonban a „bugyennovszki hentes”, közönséges terrorista… Az iszlám gerillavezér életútját a Kommerszant című orosz hetilap cikkei alapján idézzük fel.


Vagyim Arisztov
Újabb frontok a Kaukázusban

Hogyan lehetséges, hogy elveszítettük az egész körzetet? Miért van az, hogy a zárt katonai településeken történik a legtöbb terrorcselekmény? - ilyen kérdésekkel fordult Jelcin elnök szeptember 7-i találkozóján az új orosz miniszterelnökhöz, Putyinhoz a Kremlben.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Miklós
Kevesebb búza, gyengébb minőség

A kalászos gabonák idei termése a vártnál kedvezőtlenebbül alakult. Tavaly ősszel kevesebbet vetettek a megszokottnál, a kora tavaszi és a májusi időjárás azonban kedvezően hatott a kalászosok fejlődésére.


Orosz Eszter
Kisvállalkozói hitelek az államnak

„Az áfa-visszaélések ellen fel kell lépni, de nem ilyen eszközökkel, hiszen az adótörvény-tervezet módosításai éppen azokat a kis- és középvállalkozásokat érintik, akik becsületesek, nem ők a milliárdos adócsalók” - nyilatkozta lapunk kérdésére Kompaktor Emília, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közgazdasági igazgatója. Szerinte a törvényjavaslatnak kedvezőtlen kihatása lehet a beruházásokra, fejlesztésekre, likviditási problémákat okozhat a kis- és középvállalkozásoknál, valamint „mellékhatásként” elmozdíthatja azokat a szürke és fekete gazdaság irányába.


Hadüzenet az adócsalóknak
Munkatársunktól
Tovább a cikkhez >>>

Viziblokád a Duna romániai szakaszán
Tovább a cikkhez >>>

Debreczeny Réka
Dolgozni csak szépen

Egy magyar munkavállaló átlagosan egy év alatt még mindig csak negyedannyi értéket képes előállítani, mint amerikai társai, és csak egyharmad annyit, mint a nyugat-európai alkalmazottak - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) napokban közzétett jelentéséből. A világon a legproduktívabb munkavállalók az amerikaiak, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy időben ők dolgoznak a legtöbbet. Sőt munkaidejük évről-évre nő. Figyelemre méltó azonban, hogy az egyre kevesebbet dolgozó japán és nyugat-európai munkatársak produktivitása gyorsabban növekszik az amerikainál, bár termelékenységben még jócskán le vannak maradva az USA-tól.


Györök Orsolya
Arany, ami fénylik

Az utóbbi években kisbefektetőként sokat tanultunk a részvényekről, a kötvényekről és az állampapírokról, ezek kockázatáról és várható hozamukról. Kevesebb szó esik azonban manapság az aranyról, mint könnyű hasznot hozó befektetésről, pedig a váratlan politikai vagy pénzügyi krízisek idején a lehető legstabilabb befektetési forma lehet, nem is beszélve az ezredfordulós számítógépes kihívásokról.


Papp Levente
Határ a csillagos ég

A fő értéktermelő vállalatok nem Európában, hanem az Egyesült Államokban találhatók - derült ki a The Boston Consulting Group (BCG) tanulmányából, amely a vállalatok növekedési ütemét, illetve a részvényértékük emelkedését vizsgálta. Eszerint az első száz legdinamikusabb értéktermelő vállalatból 69 amerikai, 29 európai és csak egy japán. Ez a jelenség egyaránt jellemző a telekommunikáció, és a bankszféra vagy akár a kereskedelem területére.


Acsai Anikó
Óvatos optimizmus a tőzsdéken

A kedvező foglalkoztatási adatoknak köszönhetően újra emelkedésnek indultak az amerikai részvényárfolyamok, a Dow Jones és az SP 500 egy, a Nasdaq két százalékot emelkedett, és a harmincéves államkötvények hozama is újra mérsékelt csökkenésnek indult. A visszatért amerikai optimizmusnak köszönhetően 3-5 százalékot emelkedtek a nyugat-európai tőzsdék is, kivéve a londoni tőzsdét, ahol a Bank of England szerdai 25 bázispontos kamatemelése az optimizmust valamelyest lehűtötte.


Háttér

Nyílt levél egy tévéműsor ürügyén Vitray Tamáshoz
Kedves Vitray Tamás

Nem vagyunk ugyan bemutatva egymásnak, de azért bátorkodom Önt zavarni, mert föltételezem, hogy ismeri a nevemet - esetleg még olvasott is tőlem valamit.


Szobota István
Ne négyszázezer magyar sírján csináljuk ezt, ha lehet
Interjú Karsai László holocaust-kutató történésszel

Mikor Orbán Viktor tavaly Lengyelországban járt, magánemberként meglátogatta az auschwitzi holocaust-kiállítást. Az állandó magyar tárlat láttán született meg benne az az elhatározás, hogy azt azonnal fel kell újítani, pontosabban a régi helyén egy új kiállítást kell berendezni. Az ötlet nagy rokonszenvre lelt a témával foglalkozó történészek és szakemberek körében. Az új tárlatot egyébként a miniszterelnök személyesen szeretné megnyitni jövő májusban. A leendő kiállítás megszervezéséhez, koordinálásához Schmidt Mária történész, a miniszterelnök főtanácsadója fogott hozzá. A forgatókönyv elkészítését pedig Ihász István muzeológusra, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetőjére bízták, aki a Nemzeti nagy port kavart XX. századi magyarság-kiállítását is rendezte. A revideáló szándékú mű nemrégiben készült el. Mindazokban azonban, akik véleményezésre megkapták, egységesen ugyanaz az álláspont fogalmazódott meg: a tervezet történelmileg annyira hiteltelen és meghamisított, hogy abból kiállítást rendezni - pláne Auschwitzban - egyenlő egy nemzetközi botrány kirobbantásával. A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén ellenzi a forgatókönyv felhasználását, és indoklásában többek között „alig burkolt antiszemita propagandára” hivatkozik. Az új auschwitzi magyar tárlat rendezése a heves kritikákat kiváltó kiállítástervezet miatt egyelőre szünetel.


Szobota István
Az állampárt saját népének üzent hadat

Az egyszerű kocsmai hangoskodóktól kezdve a vezető értelmiségiekig, aki csak „rendszerellenes” nézeteket vallott, és ezeknek bármilyen formában hangot is adott, az magára vonta az NDK titkosszolgálatának vigyázó tekintetét. Internálásukra külön terv készült - derült ki az Országos Széchenyi Könyvtárban tartott előadásokból.


Szlazsánszky Ferenc
Egy drogos naplójából

Zoli huszonhárom éves heroinfüggő. Szüleivel él kétszobás lakótelepi lakásukban, munkahelye nincs. A kábítószerhez szükséges napi háromezer forintot kisebb-nagyobb lopásokból szerzi meg. Huszonegy éves korában próbálta ki először az „anyagot”, puszta kíváncsiságból. A por hamar beszippantotta.


Laudancsek Katalin
Indexen a gondolat

Cenzúra létezett már az ókorban is, igazi virágkorát azonban a középkori Európában élte. Először a Talmudot tartalmazó kódexek kerültek máglyára, majd ezeket követték reneszánsz szerzők, köztük Dante művei. A reformáció nyomán megindult Biblia-fordítások közül is számos kiadást ért hasonló sors. A gondolatszabadságot sokan sokféle indíttatásból igyekeztek korlátozni, különösen a XX. században. Cikkünk a moszkvai Kommerszant című hetilap összeállítása alapján készült.


Szikora Márton
Lehallgatás határok nélkül

Úgy tűnik, mind többen fejezik ki aggályaikat egy amerikai hírszerző szervezet, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi tevékenysége kapcsán. Európában a jogi alapjait támadják a világ egyik legtitkosabb hírszerző szolgálatának, amely alkalmas percenként kétmillió telefonbeszélgetés egyidejű megfigyelésére, és a rögzített információk azonnali értékelésére.


Hechs László, Jeruzsálem
Időzített bomba

Csak néhány napja helyezte hatályon kívül a tiberiási körzeti bíróság azt a határozatot, amely megtiltotta a legutóbbi kettős terrorcselekmény-kísérlet elkövetői kilétének felfedését. A Haifán és a Genezáreti-tó melletti Tiberiásban megkísérelt robbantásos merénylet elkövetői ugyanis izraeli arabok, az 1983-ban alapított Izraeli Iszlám Mozgalom aktivistái.


Pátkai Mihály
Afrika drámája

Harminc évvel ezelőtt vette át Moamer el-Kadhafi katonai pucscsal a hatalmat Líbiában. Az évforduló alkalmából Kadhafi több mint negyven afrikai nemzet képviselőjét hívta Líbiába, ahol a katonai parádé mellett megcsodálhatták Kadhafi szupermodern rakétaautóját is - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Huszonkét nemzet képviselője jelent meg a találkozón. A találkozó megnyitóján Kadhafi arra szólította fel az afrikai külügyminisztereket, hogy hozzák létre az Egyesült Államokhoz, a volt Szovjetunióhoz, vagy az Európai Unióhoz hasonló Egyesült Afrikai Államokat. „Türelmetlenül vártam már ezt a napot - szögezte le Kadhafi a négynapos konferencia megnyitóján. - Nincs jövőnk egység nélkül.” A fekete kontinens jelenét azonban továbbra is a határokon átnyúló háborúk és természeti csapások határozzák meg, amelyek jelenleg leküzdhetetlen akadályai a megálmodott egységnek.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Vita egy Flavius-idézetről

Alig néhány soros szöveg. Azóta, hogy egy Rómában élő, görögül író zsidó szerző i. sz. 93-ban papírra vetette, szinte egyfolytában vitatkoznak róla. Kutatták szerzőségét, szövegének hitelességét; nyomozták forrásait és hogy ki, mikor, hogyan idézte; ízekre szedték szavait és mondatait; nagyító alá vették stílusát, szófűzését. Hogy miért kell ilyen nagy hűhót csapni e csaknem kétezer éve íródott nyúlfarknyi szöveg körül? Azért, mert Josephus Flavius Jézusról szóló néhány soros tanúsága - ha valóban ő és valóban ilyen formában írta - a legkorábbi külső bizonyíték, amely megerősíti az evangéliumok történeti hitelességét.


Külpolitika

Athéni földrengés
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Új partnerekkel találkozunk

A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy hiteles kép alakuljon ki Magyarországról NATO-szövetségeseinkben és az EU-tagországokban - nyilatkozta Horváth Gábor külügyi szóvivő a Heteknek. A külügyminisztérium továbbra is támogatja a vajdasági magyarság autonómia-koncepcióját és nemzetközi szinten is el akarja fogadtatni a tervezetet. Készül a találkozó az új NATO-főtitkárral és az Európai Bizottság frissen kinevezett képviselőivel is.


Hetek-összeállítás
Brit lap az albán maffiáról

Megalakult a magára sokat várató ENSZ Rendőrakadémia Koszovóban, hogy betöltse a korábbi rendőrség tagjainak Szerbiába történő távozását követően kialakult űrt. A szerb és albán kadétok közti kölcsönös bizalmatlanságot azonban egyelőre még ezzel a lépéssel sem sikerült feloldani, jóllehet égető szükség lenne rá az egyre erősödő maffia akcióinak megfékezéséhez - állítja a The Daily Telegraph című angol lap.


Eperjesi Ildikó
Törvényes harc a terrorizmus ellen

„Ördögtől megszállt” ember volt a szomszédja állítása szerint a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ellen merényletet elkövető Hasszán Szulejmán, bár nem tartott fenn kapcsolatot iszlám fegyveresekkel. A támadót az elnöki testőrség lőtte le, miután késsel próbálta megölni Mubarak elnököt Port Szaid városában. A Budapesten tárgyaló Ahmed Fati Szurur, az egyiptomi parlament elnöke a merénylettel kapcsolatban lapunknak elmondta: országa jogállam, csak a törvények által megengedett eszközöket használhat a terroristák elleni harcban.


Berlini tudósítónktól
Kormánykritika a tartományokban

Hasonló eredményeket hoztak a Brandenburg és a Saarland tartományokban megrendezett parlamenti választások: az SPD-ből és a zöldekből álló piros-zöld kormánykoalíció erős szavazatvesztesége és a nyereség az ellenzéki párt, a kereszténydemokraták (CDU) oldalán, mely kormánypozícióba is hozta a CDU-t Saarlandban.


Szabó Ibolya Anna
Újraírt ostromkrónika

Tovább gyűrűzik az Egyesült Államokban az a belpolitikai botrány, amelyet a hat évvel ezelőtti wacói tragédia ügyében előkerült újabb bizonyítékok okoztak. Mint arról lapunk is hírt adott, az FBI a közelmúltban elismerte, hogy a David Koresh vezette kultusznak otthont adó Mt. Carmel épületegyüttesre gyúlékony anyagokat is tartalmazó könnygázbombákat lőttek ki, nem sokkal azelőtt, hogy az épület kigyulladt. Bár az FBI határozottan cáfolja, hogy a nyolcvan ember halálát okozó tűz keletkezéséhez bármi köze lehetne a könnygázbombáknak, egyre nő a feszültség Janet Reno igazságügy-miniszter és az FBI vezetője, Louis J. Freeh között. Reno ígéretet tett arra, hogy ezúttal végére jár az ügynek. Ennek értelmében csütörtökön már kinevezte a vizsgálatot végző független bizottság elnökét John Danworth, a demokraták bizalmát is élvező volt republikánus szenátor személyében. A Fehér Ház egyelőre Reno mellett áll, és a titkosszolgálatot hibáztatja az igazságügy-miniszternek adott hiányos tájékoztatásért.


Busa Viola
Magányos küzdelem a függetlenségért

Nemzetközi képmutatásnak nevezte José Ramos-Horta kelet-timori Nobel-békedíjas politikus azt, hogy a nemzetközi közösség kivár a kelet-timori beavatkozással. Horta, aki 1996-ban éppen a tartomány lakóinak jogaiért folytatott harccal érdemelte ki a békedíjat, a La Libre Belgique című belga lapnak elmondta: míg Koszovóban a NATO egyoldalúan bombázni kezdett anélkül, hogy megvárta volna az ENSZ-mandátumot vagy a szerbek beleegyezését, Kelet-Timoron már 24 éve folynak a jogsértések és a népirtás, amelyek fölött az Egyesült Államok és Európa szemet hunynak. Nem egyszerűen nem avatkoztak be, de a legkisebb nyomásgyakorló intézkedést sem hozták Indonézia ellen - mondta Horta, aki szerint a katonai beavatkozás hiányában kelet-timoriak ezreire vár kivégzés, éh- vagy szomjhalál. William Cohen amerikai védelmi miniszter azonban kizárta országa beavatkozását, mondván, Amerika „nem lehet a világ csendőre”.


Sport

A magyar vizilabdások az EB döntőjében
Tovább a cikkhez >>>

Csoda a golfpályán
Tovább a cikkhez >>>

Todt magyarázza a bizonyítványt
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Williams megállította Szelest

Lehet, hogy teljesül Richard Williams álma és két lánya, Venus és Serena játssza a US Open idei döntőjét? Még nem tudni. Ám az biztos, hogy kisebbik lánya, Serena Williams életében először került Grand Slam torna elődöntőjébe, miután 4:6, 6:3, 6:2 arányban búcsúztatta az addig magabiztosan menetelő Szeles Mónikát.


Németh Szilárd
Svédekért szurkol egész Anglia

Utolsó előtti felvonásán van túl a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kilenc csoportja. A 2000. évi kontinensviadalon a házigazda Belgiumon és Hollandián kívül biztosan megtekinthetjük majd a már korábban kvalifikált cseh, illetve svéd, norvég és spanyol válogatottat is.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Gedeon András
A természetjárás
Tovább a cikkhez >>>

Németh Tibor
Kirándulás Nagycenken
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Hálás szurkolók
Tovább a cikkhez >>>

Krumpliágyút koboztak el
Tovább a cikkhez >>>

Gyíklesen
Tovább a cikkhez >>>

Pókember
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Átvilágítják a holt-tengeri tekercseket
Tovább a cikkhez >>>

Földön kívüli vizet találtak

A tavaly Nyugat-Texasban becsapódott meteorit az első, amelynek felszínén földön kívüli vizet találtak - nyilatkozták a tudósok augusztus 27-én.


Tony Blairnek anyósa segít
Tovább a cikkhez >>>