Vissza a tartalomjegyzékhez


Földön kívüli vizet találtak

A tavaly Nyugat-Texasban becsapódott meteorit az első, amelynek felszínén földön kívüli vizet találtak - nyilatkozták a tudósok augusztus 27-én.


Amint azt maguk is láthatják tisztelt tudós társaim, a meteorit eme kristályos darabkájában vizet fedeztünk fel. Ergo: lehetséges az élet a földön kívül is!

Akárcsak egy titkos üzenetet a palackban, úgy találták meg a mikroszkopikus ősi víz zárványait egy kősó kristályban, amelyből az asztali sót is előállítják. Jelen esetben azonban a sugárzás hatására a kristály kék és lila színűre változott.
A felfedezés most először ad lehetőséget a tudósok számára, hogy olyan vízmintát tanulmányozzanak, amely a csillagközi térben létezett.
Mivel a víz folyadék formájában nélkülözhetetlen minden eddig ismert életformához, a más naprendszerekben megtalálható életjelekkel kapcsolatos kutatások is többnyire a vízkutatásra összpontosulnak.
„A felfedezés jelentősége az, hogy most először rendelkezünk olyan földön kívüli, ásványi sókban felhalmozódott vízzel, melyet közvetlenül laboratóriumban tudunk tanulmányozni. Ez tényleg nagyon izgalmas” - mondta el Michael Zolensky, a NASA Johnson Űrközpontjában (JSC) dolgozó kisbolygó-specialista és ásványtudós. (Washington Post)