Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Tibor
Kirándulás Nagycenken

A nagycenki Széchenyi-kastély és környéke kiváló kirándulóhely, amire érdemes rászánni egy hétvégi napot (vagy akár többet is). A család minden tagja számára nyújt látnivalókat és szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket.
A Széchényi-birtok központját 1741-ben Széchényi Antal helyezte át Széplakról Nagycenkre, és rövidesen hozzákezdett az ősi majorház és a park kiépítéséhez. Halála után fia, Széchényi Ferenc lett Cenk birtokosa, aki itt összpontosította nagyértékű gyűjteményét és könyvtárát, melyek az általa alapított Nemzeti Múzeum alapjait alkották. Korának egyik legképzettebb főura fiát, Istvánt is felvilágosult szellemben nevelte a nemzet szolgálatára: „Istentől nyert tehetségeddel az Isten dicsőségére sáfárkodjál, nehogy közszemlére kitéve, méltatlanok, hozzá nem értők és rosszakarók által bemocskolva, Isten által elvétessenek s más jobban gazdálkodóknak adassanak.” (Széchényi Ferenc intelmei István fiához, 1817.)
1820-ban vette át az uradalmat Széchenyi István, aki azt mintagazdasággá fejlesztette. A „legnagyobb magyar” gyakran időzött itt, nem egy országos fontosságú munkáját e kastély szobáiban írta.
Az épületegyüttes legkorábbi és legértékesebb részében, az 1750 körül emelt főépületben kapott helyet a Széchenyi István Emlékmúzeum. A Széchényi család történetét, a Széchényi Ferenc és Széchenyi István politikai pályafutását bemutató kiállítást barokk és empire szobaberendezések mellett eredeti Széchényi-bútorok, első kiadású könyvek és más relikviák teszik teljessé. Az emeleti termekben látható a Széchenyi István sokoldalú gazdasági és közéleti tevékenységét bemutató tárlat, amelyet számos eredeti dokumentum és tárgy, makettek és modellek illusztrálnak. Elgondolkodtató, hogy egy ember hogyan lehetett ennyire sokoldalú, arról nem is beszélve, hogy tehetségét messzemenőkig tudta kamatoztatni országa javára. A mai politikusok számára is példaértékű lehet Széchenyi önzetlen hazaszeretete és sokrétű munkássága.
A nagyon igényesen megrendezett, állandó kiállítás hétfő kivételével bármelyik nap megtekinthető. (Nyitva tartás: ápr. 1.-szept. 30.: 10-18, okt. 1.-márc. 31.: 10-14 óráig. A belépődíj 150 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 70 Ft.)
A kastély nyugati szárnyában, az emeleten szállodát, a földszinten éttermet alakítottak ki, a virágházban pedig - festői környezetben -, hangulatos kávézót rendeztek be. A kastély körüli parkban négy világrész gondosan válogatott faritkaságait csodálhatjuk meg.
A keleti oldalon húzódó egykori gazdasági szárny ad otthont a méntelepnek, valamint a magyar lótenyésztés történetét és magyar készítésű díszhintókat bemutató kiállításnak. (Megtekinthető minden nap 17 óráig; a belépő 150 Ft, a diák- és nyugdíjasjegy 30 Ft.)
Ha gyerekekkel kirándulunk Nagycenkre, akkor semmiképp sem szabad kihagyni a Széchenyi Múzeumvasutat. A gőzüzemű kisvasút végállomása a kastélytól 5 percre van, a kastély főbejáratától balra kell elindulni. Innen indulnak a kisvonatok minden szabad- és munkaszüneti napokon Fertőbozra. (A teljesárú jegy 108 Ft, a diákjegy 54 Ft.) A 4 km hosszú, kanyarokkal bővelkedő pályán a táj szépségén túl a múlt század kisvasúti romantikájának szinte minden kellékével találkozik az utas. A 16 éven felüli utasok vezethetik is a gőzmozdonyt. A Kastély-állomás melletti parkban látható a kisvasúti járművek bemutatója. A kiállítás áttekintést ad az ország különböző részén közlekedett, keskeny nyomtávú mozdonyokról és vasúti kocsikról.
Ha pedig a sok látnivaló után megéheztünk, akkor megebédelhetünk az állomáson található Gyura vendéglőben, ahol nagy a választék, a konyhája kitűnő, és nem utolsó szempont, hogy a kispénzű turisták által is megfizethetők az árai.
S ha már a környéken járunk, nem szabad elfeledkeznünk a gyógyfürdőkről sem. Nagycenktől néhány kilométerre található Balf, hazánk egyik legrégibb fürdőhelye, ahol fedett uszoda és kénhidrogénes gyógyvíz van. (A gyógymedence hétfő kivételével naponta 10 órától 17.30-ig tart nyitva.) A fürdőtelep területén sóterápiás klímabarlang is működik. (A barlang mindennap 9 és 19 óra között van nyitva, 1 óra 400 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 300 Ft.)
A természetes vizek kedvelőinek ajánlhatjuk a Fertő-tavat vagy a Sopronkőhida mellett lévő Tómalmot, amelyet erdők koszorúznak, s ahol a gyönyörű környezetben csónakázni vagy akár horgászni is lehet.