Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Új partnerekkel találkozunk

A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy hiteles kép alakuljon ki Magyarországról NATO-szövetségeseinkben és az EU-tagországokban - nyilatkozta Horváth Gábor külügyi szóvivő a Heteknek. A külügyminisztérium továbbra is támogatja a vajdasági magyarság autonómia-koncepcióját és nemzetközi szinten is el akarja fogadtatni a tervezetet. Készül a találkozó az új NATO-főtitkárral és az Európai Bizottság frissen kinevezett képviselőivel is.

Horváth Gábor a magyar külpolitika előtt álló feladatokról elmondta, hogy folytatódik Magyarország teljes körű bekapcsolódása a NATO munkájába és a közeljövőben várhatóan létrejön Richard Robertson új NATO-főtitkárral is a személyes találkozó.
Az európai uniós csatlakozást illetően tovább folytatódik a tagságra való felkészülés. A finn elnökség idején Magyarország a még hátralévő hat közösségi vívmányfejezetben is ismerteti álláspontját. Főtárgyalói és miniszteri szintű tárgyalási fordulókra is sor kerül. A magyar külügyminiszter tervei között szerepel, hogy az unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország fővárosába ellátogat.
Talán már az ősz folyamán lehetőség nyílik arra, hogy a hamarosan hivatalba lépő, új Európa Bizottság képviselőivel - akár Budapesten, akár Brüsszelben - sor kerüljön magas szintű megbeszélésekre - mondta a külügyi szóvivő.
Ami a délkelet-európai stabilitást illeti, a szarajevói csúcs után a Stabilitási Egyezmény megvalósítása megkövetel majd magyar diplomáciai feladatokat. Tevékenyen fogunk részt venni a szeptemberben induló Regionális Kerekasztal munkájában. A magyar diplomácia elvállalná a demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó kerekasztal elnöki feladatkörét - mondta Horváth Gábor.
Október 7-8-án Szegeden a magyar Külügyminisztérium az Európai Unióval közösen szervez konferenciát a Stabilitási Egyezményben résztvevő államok és a jugoszláv ellenzéki politikusok részvételével.
A magyar diplomácia továbbra is támogatja a vajdasági magyarság autonómia-koncepcióját. Fontos, hogy
a világ megismerje, lássa, hogy a tervezet mérsékelt és demokratikus elveket követ. A magyar-magyar párbeszéd folytatásaként novemberre tervezik a Magyar Állandó Értekezlet újabb ülését.