Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Törvényes harc a terrorizmus ellen

„Ördögtől megszállt” ember volt a szomszédja állítása szerint a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ellen merényletet elkövető Hasszán Szulejmán, bár nem tartott fenn kapcsolatot iszlám fegyveresekkel. A támadót az elnöki testőrség lőtte le, miután késsel próbálta megölni Mubarak elnököt Port Szaid városában. A Budapesten tárgyaló Ahmed Fati Szurur, az egyiptomi parlament elnöke a merénylettel kapcsolatban lapunknak elmondta: országa jogállam, csak a törvények által megengedett eszközöket használhat a terroristák elleni harcban.


Ahmed Fati Szurur, az egyiptomi parlament elnöke. Ritkán látott vendég     Fotó: MTI

„Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar kormány nem vett részt magas szinten az elmúlt időszak nagy arab temetésein, különösen, ami Husszein jordániai király búcsúztatását illeti, hiszen ő a közel-keleti békefolyamat egyik kulcsfigurája volt” - fejtette ki a Hetek kérdésére Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának elnöke Ahmed Fati Szururral folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta: az arab világhoz fűződő, az elmúlt egy évben elhanyagoltnak látszó kapcsolatrendszert szeretnék megerősíteni.
Az egyiptomi parlamenti elnök lapunknak elmondta: az egyiptomi kormány kétféle módon viszonyul ellenzékéhez. Egyrészt igyekeznek még nagyobb demokráciát biztosítani, másrészt, a törvény eszközeivel büntetik az olyan ellenző erőt, amely bűncselekmények elkövetésére szánja el magát vagy terrorista eszközöket alkalmaz. Az országgyűlés elnöke hangsúlyozta: országa jogállam, csak a törvények által megengedett eszközöket használ a terroristák elleni harcban. Egyiptomban a terroristákat akár halálbüntetéssel is sújthatják, ám csak részletes beismerő vallomás után. Az egyiptomi elnököt a kezén sebesítette meg könynyebben a támadó, aki ismerősei szerint vallási fanatikus volt. Annyira szigorúan értelmezte az iszlám törvényeit, hogy inkább maga teregetett, csak hogy ne engedje a feleségét idegen férfi szemei elé.
Feltett szándéka volt, hogy „mártírként haljon meg”. A vizsgálat eredményei szerint a kétgyermekes, negyvenéves Szulejmán tettének közvetlen oka valószínűleg az volt, hogy a kormány nem akart neki új lakást kiutalni.