Vissza a tartalomjegyzékhez

Berlini tudósítónktól
Kormánykritika a tartományokban

Hasonló eredményeket hoztak a Brandenburg és a Saarland tartományokban megrendezett parlamenti választások: az SPD-ből és a zöldekből álló piros-zöld kormánykoalíció erős szavazatvesztesége és a nyereség az ellenzéki párt, a kereszténydemokraták (CDU) oldalán, mely kormánypozícióba is hozta a CDU-t Saarlandban.


Visszatért Gerhard Schröder német kancellár és Joschka Fischer külügyminiszter jókedve. Felejthető választási eredmények    Fotó: MTI

Az okok a szövetségi politikával szembeni elégedetlenségben keresendők, ugyanis a kormányváltás egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Különösen igaz ez a munkanélküliség vonatkozásában, mely lényegében mit sem változott. Másik fontos pont a koalíció önmagával való meghasonlottsága, mely a zöldek választási eredményéből is leolvasható: a Saarland-beli 5,5 százalékról 3,2 százalékra történt visszaesésükkel immár nincs képviseletük a tartományi parlamentben.
A választások további jellemzője a lakosság politikával kapcsolatos fásultsága volt: a választásokon való részvétel 80-ról 70 százalékra csökkent, így a CDU szavazatainak 38,6-ról 45,5 százalékra történt gyarapodása gyakorlatilag ugyanannyi támogatót jelent.
Brandenburg tartományban az újraegyesülés utáni tizedik évben is a kelettel kapcsolatos témák a mérvadók. A választópolgárok a regionális érdekek hangsúlyosabb figyelembevételéért, a keleti és a nyugati viszonyok gyorsabb kiegyenlítéséért és főleg a kelet-németországi nagy munkanélküliség eredményes leküzdéséért szállnak síkra. Ezek
a témák tették első ízben lehetővé a Munkát a németeknek
választási jelszóval kampányoló szélsőjobboldali párt, a DVU (Deutsche Volksunion) bejutását a tartományi parlamentbe, melynek egyik aggasztó következménye - a Frankfurter Rundschau című napilap elemzése szerint - az idegenellenesség megerősödése lehet. E témák aktualitását jelzi továbbá, hogy a nagy munkanélküliséggel küszködő vidéken a szocialista utódpárt, a PDS megelőzi az SPD-t ,s hogy a DVU eredményei is mindenütt tíz százalék fölött vannak.