Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Moody’s: jobb osztályzat

A Moodys amerikai hitelminősítő cég Baa2-ről Baa1-re, a befektetésre ajánlott alapfoknál kettővel magasabb szintre javította a szuverén magyar devizakötvény-kibocsátásokra és a deviza-bankbetétekre adott hitelkockázati besorolást. A minősítés segítheti az EU-csatlakozást, de szükség van a reálbérek kordában tartására és a közszférában dolgozók számának csökkentésére. (MTI)


Újabb holocaust-számlák

A nemzetközi könyvvizsgálók közel 48 ezer holocaust-vonatkozású számlát találtak a különböző svájci bankokban, ami nagyságrendileg több annál a 775-nél, aminek a létezését 1995-ben a svájci bankárszövetség elismerte. A számlákat úgy tudták azonosítani, hogy tulajdonosuk neveit összevetették az izraeli Jad Vasem múzeum holocaust-áldozatainak névsorával. Az elismert 775 számlán levő pénz összértéke 32 millió dollár volt. A most fellelt adatok azonban - figyelembe véve az eltelt időt is - arra utalnak, hogy a számlák több milliárd dolláros összkövetelést jelentenek mai értéken számolva. (MTI)


Segély Törökországnak

A Világbank Törökország számára egymilliárd dollárnyi kölcsön folyósítására készül, melyet az augusztusi földrengés okozta károk helyreállítására lehet fordítani. A segélycsomag két részből áll majd: egy 300 millió dolláros hitelből és egy 750 millió dolláros új, hosszú lejáratú kölcsönből. Emellett az IMF 330 millió dollárnyi gyorshitelt biztosít a természeti katasztrófa sújtotta országnak. (MTI)


Gyorsul az EU gazdasága

Igen jók az euró-övezet gazdasági növekedésének a kilátásai, jövőre 2,25-2,5 százalék körüli gyarapodásra számít Wim Duisenbeerg, az Európai Központi Bank elnöke. „Derűlátóbbak vagyunk az idei és a jövő évre tekintve, mint áprilisban voltunk - mondta. - Ugyan az árak júliushoz képest kicsit gyorsabban nőttek, mint egy hónappal korábban, de ez egyedül az olajár emelkedésének tudható be” - tette hozzá az elnök. (MTI)


Román infláció

Romániában az éves infláció várhatóan 42 százalék lesz az év végére, a múlt évi 40,6 százalék után - közölte a Román Nemzeti Bank elnöke. Kormánykörökben némi bizakodás kapott lábra, hogy a pénzromlás 40 százalék alá nyomható, de ehelyett rosszabbodást kell tudomásul venni. Az év elején egyébként 35 százalékra tervezte a kormány az inflációt. (MTI)


Leküzdhető a szegénység?

Az úgynevezett abszolút szegénysorból tíz év alatt kiemelhető az abban élőknek legalább a fele - vélekedik az ENSZ fejlesztési programjának (UNDP) igazgatója. Abszolút szegény az, akinek létfenntartására napi egy dollárnál kevesebb jut. A világ több mint hatmilliárd lakosa közül 1,3 milliárdan élnek abszolút szegénységben a világszervezet adatai szerint. (MTI)