Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Miklós
Kevesebb búza, gyengébb minőség

A kalászos gabonák idei termése a vártnál kedvezőtlenebbül alakult. Tavaly ősszel kevesebbet vetettek a megszokottnál, a kora tavaszi és a májusi időjárás azonban kedvezően hatott a kalászosok fejlődésére.

A tavalyi értékesítési probléma következtében jelentősen csökkent a kalászos gabonák vetésterülete. Számos termelő pénzhiány miatt nem tudott sem ősszel, sem tavasszal vetni. Kalászos gabonát idén 527 ezer hektárral kisebb területről arattak, mint 1998-ban. A búza vetésterülete csökkent a legjobban. A tavalyi 1,2 millió hektár helyett idén csak 734 ezer hektáron termeltek búzát, ahonnan 2,6 millió tonnát takarítottak be, amely 47 százalékkal kevesebb a tavalyi termésnél és 40 százalékkal a 90-es évek eddigi átlagánál. Jelentősen csökkent a búza termésátlaga is, az idei 3,5 tonnás átlag 13 százalékkal kevesebb a tavalyi átlagán. A nyár eleji és az aratás időszakára is elhúzódó esős időszak, árvizek, belvizek jelentősen csökkentették a betakarítható kalászosok mennyiségét, és rontották a minőségét is.
Az őszi és tavaszi árpa együttes termésmennyisége 1 millió tonna volt. Az együttes betakarított területük mintegy 12 százalékkal, 35 ezer hektárral kisebb az előző évinél.
Az egyes megyék között nagy volt az idén is a kalászos gabonák termésátlagainak szóródása. A legmagasabb termésátlagot csaknem valamennyi kalászosból a Dunántúlon érték el, Baranya, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében. A legkisebb termésátlagok - a megyét sújtó rendkívüli esőzések, árvizek és belvízkárok következtében - majdnem minden kalászos esetében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében voltak.
A termésmennyiségeknek megfelelően az étkezési búza áralakulása jelentősen eltér a korábbi években tapasztaltaktól. Az év elejétől tartó emelkedés miatt 20 ezer forint fölé emelkedett a piaci ár, majd az aratáshoz közeledve újra 19 ezer forint közelébe esett. A betakarítás kedvezőtlen hírei, valamint a tőzsdei ár hirtelen emelkedésének hatására azonban a betakarítási időszak alatt végig emelkedést mutatott, így ismét valamivel 20 ezer forint fölött alakul az étkezési búza piaci ára. A tőzsdei előrejelzések szerint azonban a közeli jövőre, néhány hónapos intervallumra a búza árának esése prognosztizálható. Árcsökkentő hatást gyakorolhat a világpiac jelenlegi alakulása is, ezen belül főként az USA piacai, ahol igen tetemes áresés tapasztalható. A tavalyról áthúzódó, az átlagosnál magasabb készletek és az idei termés egy része néhány százezer tonnás export árualapot képez. A már említett világpiaci folyamatok valószínűleg alacsony exportárakat eredményeznek, ami a hazai piaci árat is várhatóan lefelé fogja mozdítani.