Vissza a tartalomjegyzékhez

Orosz Eszter
Kisvállalkozói hitelek az államnak

„Az áfa-visszaélések ellen fel kell lépni, de nem ilyen eszközökkel, hiszen az adótörvény-tervezet módosításai éppen azokat a kis- és középvállalkozásokat érintik, akik becsületesek, nem ők a milliárdos adócsalók” - nyilatkozta lapunk kérdésére Kompaktor Emília, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közgazdasági igazgatója. Szerinte a törvényjavaslatnak kedvezőtlen kihatása lehet a beruházásokra, fejlesztésekre, likviditási problémákat okozhat a kis- és középvállalkozásoknál, valamint „mellékhatásként” elmozdíthatja azokat a szürke és fekete gazdaság irányába.

A parlament elé került adótörvényt módosító indítványcsomag teljesen újszerű és ismeretlen volt a különböző érdekképviseleti szervek, valamint a kamarák számára. A pénzügyi tárca ugyanis nem egyeztetett senkivel, nem kérte ki egyetlen civil szervezet véleményét sem. Az MKIK is csak utólag tudta megszerezni a hivatalos - 1000 oldalas - anyagot, mikor a parlamenti képviselők kezében már ott volt. Az érdekképviseleti szervek észrevételeiket, kifogásaikat a parlamenti vita során próbálják meg egyéni képviselőkön keresztül érvényesíteni.
Az áfa-visszatérítés 30 napról 45 napra történő kitolása nagy teher lenne a kis- és középvállalkozások számára, - mivel ha multi- vagy nagy cégnél dolgozik alvállalkozóként, vagy beszállítóként, a fizetési határidő miatt 90 és 180 nap közötti ideig hitelez a nagyvállalatnak - most a vállalkozók a tervezet szerint emellett még az államnak is hiteleznének 45 napra. Ez súlyos likviditási gondokat okoz egy kisebb volumenű vállalat számára, ahol rendkívül fontos a pénz nagy forgási sebessége - nyilatkozta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) főtitkára. Ez egyben visszavetné a fejlesztéseket és beruházásokat is, hiszen ha egy élelmiszer-kiskereskedő egy új hűtőpultot akar venni, annak összege milliós nagyságrendű, de az általa megfizetett negyedmillió forint értékű adót csak legjobb esetben is 45 nap elteltével látná viszont, ha az azt megelőző három hónapon keresztül visszaigénylő pozícióban van az Apeh felé.
Jelentős összegeket vonna ki a gazdaságból, ezzel nagy mértékben visszavethetné a gazdasági növekedés ütemét a kis- és középvállalatoknál.
Az adótervezet lehetőséget biztosítana az átalányadózás szélesebb körű alkalmazására. Ugyanakkor az átalányadózásból való kicsúszás - az öszszeghatár túllépésével, amit 4 millió forintban határoztak meg - és a visszatérés lehetőségének megszigorítása nagyobb büntetés lenne, hiszen a kis- és középvállalkozások esetében az összeghatár-túllépés általában az egy évre szóló trendek elnyeréséből adódik. Ezáltal az egy évi bőségért három évi „böjtöléssel” kellene adóznia.
Antalffy szerint a társadalom biztosítás területén tervezett változtatás szerint azon egyéni vállalkozók, akik az átalányadózást választották, betegségük esetén nemcsak a munkajövedelmüket vesztik el azzal, hogy nem tudnak dolgozni, hanem mint önmaguk munkáltatója fizetik maguknak negyven napig a táppénzt. Ezt utólag költségként nem számolhatnák el, hiszen így az átalányadózásnál megszabott költséghányadot átlépnék. A nagyvállalatok esetében az alkalmazottak után a jelenlegi 15 nap helyett 30 napig kellene fizetni a táppénzt. Ez azért furcsa - mondta Antalffy -, mert a munkáltatók azért fizetik a tb-járulékot, hogy betegség esetén a tb fizessen. Az a tendencia, hogy a táppénz finanszírozását fokozatosan a munkáltatóra hárítják, kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat. Mivel a vállalat fizeti utánuk a tb-járulékot, plusz a táppénzt is, ezért gazdasági szempontból mérlegelik, hogy kitartanak-e alkalmazottuk mellett annak betegsége esetén is, vagy nem.