Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Óvatos optimizmus a tőzsdéken

A kedvező foglalkoztatási adatoknak köszönhetően újra emelkedésnek indultak az amerikai részvényárfolyamok, a Dow Jones és az SP 500 egy, a Nasdaq két százalékot emelkedett, és a harmincéves államkötvények hozama is újra mérsékelt csökkenésnek indult. A visszatért amerikai optimizmusnak köszönhetően 3-5 százalékot emelkedtek a nyugat-európai tőzsdék is, kivéve a londoni tőzsdét, ahol a Bank of England szerdai 25 bázispontos kamatemelése az optimizmust valamelyest lehűtötte.

A külföldi tendenciát követte a BUX értéke is, amire rásegített az elemzők becslésénél kedvezőbb folyó fizetési mérleghiány is. A index 7532 pontos záróértékével heti szinten 3,16 százalékos emelkedést könyvelhetett el.
A blue chipek közül az OTP szárnyalása volt szembeötlő, kitörve a hetek óta fennálló árfolyamsávból 7,5 százalékot erősödött. Jelentős emelkedéssel örvendeztette meg tulajdonosait a Synergon papírja is, miután a Merryl Lynch vételre javasolta befektetőinek a cég részvényeit, valamint az akvizíciókról megjelent híreknek köszönhetően. A 9,5 százalékot dráguló részvény egyébként a következő index-felülvizsgálatkor bekerül a BUX indexbe, míg az Inter-Európa bank részvényei kikerülnek a kosárból. Nagy kereslet mutatkozott az áramszolgáltatók iránt: a Démász közel 5,5 százalék nyereséget könyvelhetett el. A napok óta gyengélkedő Mol-nak nem tett jót az a bejelentés, amely a gázáremelés ütemének tervezett csökkentéséről szólt, a papír ára közel egy százalékot veszített értékéből, felfelé áttörve a lélektani hatezer forintos határt.
A hét eleji jelentős forintgyengülés után - ami részben a rubel, a zloty és a baht körül kialakult kisebb pánik, részben a Surányi György jegybankelnök lemondásáról szóló piaci pletykáknak volt köszönhető - a hét végére visszaerősödött a hazai valuta, jegyzése lapzártánkra újra megközelítette a lebegtetési sáv erősebbik szélét.
A sikeres teszteket követően szeptember 17-én elindulhat a határidős piac számítógépes kereskedése is a részvénykereskedelemben már sikerrel működő MMTS rendszerben, így ezentúl ez a piac is 10-től 16:30-ig tart nyitva.