Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Határ a csillagos ég

A fő értéktermelő vállalatok nem Európában, hanem az Egyesült Államokban találhatók - derült ki a The Boston Consulting Group (BCG) tanulmányából, amely a vállalatok növekedési ütemét, illetve a részvényértékük emelkedését vizsgálta. Eszerint az első száz legdinamikusabb értéktermelő vállalatból 69 amerikai, 29 európai és csak egy japán. Ez a jelenség egyaránt jellemző a telekommunikáció, és a bankszféra vagy akár a kereskedelem területére.

A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy az értéktermelés elsősorban nem Európában, hanem az Egyesült Államokban található. A telekommunikáció területén mozgó vállalatok fele az USA-ban található, de a szegmens - világszerte működő - száz legsikeresebb cége között már hetvennégy százalék az amerikaiaké. A bankszférában hasonlóan domináns szerepet töltenek be az Újvilág szereplői, ugyan itt az összvállalatoknak „csupán” negyvenegy százalékát teszik ki, mégis a Top 100-as listán 68 amerikai bank szerepel. Hasonló helyzetet mutatnak a kereskedelem, a gyógyszeripar, valamint a biztosítási ágazatok.
De miért is van az értéktermelésben ez a tekintélyes fölény az USA oldalán Európával szemben? Daniel Stelter piacelemző szerint az ok az, hogy az európaiak a szerkezeti módosításokkal termelnek értéket, ezzel szemben az amerikaiak a növekedésre teszik a hangsúlyt az értékek létrehozásánál. Az európaiak megelégednek azzal, ha nagy mértékű költségcsökkentéssel és enyhe befektetési növekedéssel tudnak működni. Az amerikaiak a költségek csökkentésére kisebb hangsúlyt tesznek, de négyszer annyival növelik a befektetéseket, mint európai konkurenseik. Az értéknövekmény az amerikaiaknál az ötvenöt százalékot is eléri, míg az európai érték maximum negyven százalék. A közgazdasági elemzők szerint egyértelmű, hogy ha az európai cégek talpon akarnak maradni, növekedniük kell, ezt pedig csak úgy érhetik el, ha növelik a befektetéseiket.
A BCG által készített toplistán a vezető helyet az amerikai Dell Computer foglalja el, amely a részvényesei számára a befektetett érték 150 százalékát képes visszaadni egy röpke év alatt, ami nem kis teljesítmény, hiszen még a legnagyobbként ismert Microsoft is „csak” a befektetések 68,9 százalékát tudja visszatéríteni részvényesei számára. A felmérés egyértelműen megmutatta, hogy vannak úgynevezett sikerágazatok, melyek az átlagosnál gyorsabb és nagyobb haszonnal kecsegtetnek. A gyógyszeripar például átlagban harminchárom százalékos, a telekommunikáció huszonhét százalékos, a kereskedelem huszonhárom százalékos, a bankszféra huszonkettő százalékos profitot hoz évente, ami által ezek az ágazatok vonzóak a befektetők számára. Ezzel szemben a szolgáltatóipar, a beruházási javak és az energiagazdálkodás évi átlaghozama hét és tizenhárom százalék között mozog. A BCG tanácsadója mégis úgy vélekedik, hogy az igazán nagy különbséget nem a gazdasági terület, hanem a vállalati menedzsment minősége okozza; magyarul, ha egy vállalat alulteljesít, az a vezetés problémája és nem a környezeté.

A világ legnagyobb értéket termelő cégeinek toplistája

Cég Ország Tevékenység

Piaci érték
(millió euró)

Egy
részvényre
eső éves
hozam
(%-ban)

1. Dell Computer   USA   informatika   78 936 153
2. America Online   USA   média   60 249   143
3. SAP   Németország   informatika   17 991   91
4. Nokia   Finnország   informatika   48 687   79
5. H&M   Svédország   kereskedelem   14 386   69
6. Microsoft   USA   informatika   293 173   69
7. Cisco Systems   USA   informatika   124 241   67
8. Aegon   Hollandia   biztosítás   61 004   66
9. Charles Schwab   USA   bank   19 097   65
10. Compuware   USA   informatika   12 170   64
11. Clear Chanel Comms.   USA   média   12 172   64
12. Sun Microsystems   USA   informatika   27 626   64
13. Tellabs   USA   informatika   11 293   63
14. Safewy   USA   kereskedelem   25 117   63
15. EMC Corp.   USA   informatika   36 162   60

Forrás: Wirtschaftswoche