Vissza a tartalomjegyzékhez

Király Sándor
Ruhája új, de szíve a régi

A következő beszélgetés az első Peugeot-szalonban játszódhatott le. Vevő: „Legyen szíves egy 600-as abroncsot adni.” Eladó: „Hahaha! Elég terebélyes lehet a kedves »madame«”. Még mielőtt találgatásokba esne a kedves olvasó, elárulom, hogy nem autóabroncsról volt szó. Jean-Pierre és Frédéric Peugeot 1820-ban egy birodalom alapjait rakták le, kéziszerszámokat, kávédarálókat, sőt női szoknyaabroncsokat is készítettek. 1885-ben változás állt be a cég profiljában. Először kerékpárokat, gőzmotoros tricikliket, majd Daimler-motoros négykerekű velocipédeket gyártottak - évente 29 darabot - melynek 20 kilométeres végsebességétől ámulatba estek a francia polgárok A cég innovatív szellemét jelzi, hogy már 1941-ben sorozatban gyártottak egy VLV nevű elektromos autót, melynek hatótávolsága egy töltéssel 70-80 kilométer volt. Exportját erősen gátolta, hogy 40 kilométer megtétele után állandóan visszafordultak feltölteni az akkumulátoros kocsit.
Jelen számunk tesztpéldánya az 1890-ben gyártott velocipéd „erősen átfésült” változata, a Peugeot 206-os. Az elmúlt időszakban összesen öt típus után láttam megfordulni fejeket az utcán: a Ford Ka, a Mercedes A osztály, a VW Beetle, a Peugeot 206 és a tömött piros 7-es után. Nemhiába csábították el a Mercedes vezető formatervezőjét, az autó egyszerűen szemet gyönyörködtető. Nem spóroltak a mérnökök a biztonsággal, 140 kész autót törtek össze, míg kialakult a végleges energia-elnyelőzónás karosszéria. De megemlítenék még olyan „apróságokat” is, mint a gyújtáskulccsal kikapcsolható utaslégzsák - ez hasznos szolgáltatás azoknak, akik bébijüket maguk mellett szeretik szállítani -, vagy hogy az 50 literes üzemanyagtartályt balesetbiztos helyre, a hátsó ülés alá szerelték. A jó formájú, praktikus műszerfal „aszfaltkemény” műanyagból készült, noha a gyáriak szerint duplalégzsákos autóban kizárt dolog, hogy baleset esetén bárki fizikai kontaktusba kerüljön vele. Ellentétben a műszerfallal a háromküllős, állítható magasságú szervórásegítéses sportkormánynak kifejezetten jó a fogása és jó az anyag minősége is.
A műszerek formája és láthatósága átlagon felüli. Hasznos rakodóterületekkel tele van az utastér, ekkora nagyságú kesztyűtartóval már rég találkoztam, de például a jobb első ülés lapja felhajtható, alatta műanyag tárolórekesz van. Igazi szenzáció, hogy az elektromos hálózat úngynevezett adatbuszos rendszerű, vagyis egy vezetékpár több fogyasztót is működtethet, így nem kell karvastagságú kábelköteget alkalmazni. A szükség-pótkereket a csomagtartó alatt rögzítették, ezt egyrészt azért szeretem, mert defekt esetén nem kell az egész cuccot átpakolni, másrészt a koszos kerék nem való a tiszta csomagtartóba.
Ha bekukkantunk a motorháztető alá, akkor egy 1360 cm3-es, 75 lóerős, 111 Nm maximális nyomatékú benzinmotort találunk, amely némileg korszerűsített változata a 205-ösének. A motor könnyített alkatrészekkel, kisebb belső súrlódással, görgős szelepemelőkkel határozottan jobb lett a réginél, de sajnos maradt a hengerenkénti kétszelepes technika, amely csak nehezen egyeztethető össze az autó egyéb élenjáró tulajdonságaival, mint például a határozottan adagolható, satuként fogó fékrendszerrel vagy a kellemes rugózással, amely igyekszik elfelejtetni velünk, hogy hazai utakon autózunk.
Végezetül néhány műszaki adat: önsúly: 950 kilogramm, csomagtér alaphelyzetben 245 liter, lehajtott hátsó ülésekkel 1130 liter. Elől tárcsa-, hátul dobfékek, 14 colos kerekekkel. A szervízintervallum 30 ezer kilométer, melynek esedékességét a digitális kilométeróra minden indításkor kijelzi. Maximális sebesség 170 km/h, gyorsulás 0-100 km/h-ra 14 másodperc. Garanciaidő: 1 év, kilométer-korlátozás nélkül, átrozsdásodás ellen 6 év. Tesztfogyasztás: városban 8,5 liter/100 km. A tesztautó ára 2 millió 470 ezer forint, melyben kormánylégzsák, övfeszítős biztonsági övek, léptetőkódos indításgátló, központi zár, első elektromos ablakok, elektromos fényszóró magasságállítás, belső levegőkeringtetés és pollenszűrő is van. A hazai eladási statisztikák szerint 1999. első félévében a Peugeot Hungária a legdinamikusabban fejlődő autóimportőr, a tavalyi azonos időszakhoz képest közel 70 százalékkal több autót adtak el, és ebben oroszlánrészt vállalt a 206-os modell.