Vissza a tartalomjegyzékhez

Balla Gábor
Kertész leszek...

Az utóbbi években megszaporodtak a kertépítést és fenntartást alkalmilag és folyamatosan kínáló vállalkozások. A szakmailag és technikailag is jó minőségre törekvő cégek legnagyobb nehézségei az elvégzett kertészeti munkák anyagi megbecsülésének hiányából is fakadnak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy egyre több a kezdő vállalkozás. Az utóbbi években a gyors felzárkózás itt is jellemző, a jól megtervezett és arányos kertekben megjelentek a legmodernebb technikai berendezéseket ajánló cégek, és egyre többen építenek fűthető kerti burkolatokat, automata öntözőrendszereket, fűthető és tisztított medencéjű úszómedencéket és egyéb technikai berendezéseket.

Azért itt sem árt az óvatosság - és persze a referencia - a különböző kerti munkákat ajánló vállalkozásokkal szemben, mivel a magazinok képei alapján elképzelt megoldások műszaki tartalma gyakran hagy kívánnivalót maga után. (Akár csak egy jóhiszeműen elültetett fa, amely tíz-tizenöt év múltán gyakran ad jól fizető munkát az ipari alpinistáknak.) A vízelvezetés, az uralkodó szélirány, a talajszerkezet, a föld alatt húzódó közművek vagy éppen az épületek távolságának figyelmen kívül hagyása gyakori problémát jelenthet.
Ha azonban valaki mégis maga szeretné kertjét kialakítani, egyre több színvonalas magazin és könyv között válogathat. Ezen kívül a kertészeti árudák is egyre inkább bővítik a kínálatukat kertben felhasználható eszközökkel, anyagokkal, amit az otthoni barkácsoló is fel tud használni.
A kertészeti árudák megjelenése Európában viszonylag rövid múltra tekint vissza. Nem sokkal a második világháború után, úgy ötven éve nyíltak az első szaküzletek Angliában. Hollandiában negyven, Németországban, illetve a többi nyugat-európai országban pedig huszonöt-harminc évvel ezelőtt nyíltak meg a kerti növényeket és kiegészítőket kínáló üzletek. Magyarországon is működtek faiskolai lerakatok, de ezek gyakorlatilag csak gyümölcsfákat, rózsatöveket és elvétve néhány dísznövényt kínáltak, és azt is csak az év néhány hónapjában. A faiskolai termékváltás nagy újdonságai közé tartozik a - szakzsargonnal - konténeres növények termesztése. A mozgatható edényben nevelt növény átültetéséhez nincs szükség a termőtalajból való kiemelésre, kiásásra, így ez a munka az adott évszaktól függetlenül elvégezhető, és nem utolsó sorban a megeredés is gyakorlatilag biztosra vehető. Ez a technológiai változtatás is hozzájárult ahhoz, hogy a mai kertészeti árudák az év minden hónapjában kínálják portékájukat - leszámítva a fagyos téli hónapokat, amikor a probléma inkább csak az, hogy a talaj megfagyása nem engedi az ültetőgödör elkészítését.
A magyar turista gyakran csodálkozik egy-egy európai kirándulás során az utcák, parkok tisztaságán. Ez is - mint annyi minden - a saját otthonunk, kertünk megszépítésével kezdődik. Kívánunk hozzá sok örömöt és - ha sikerült - jó pihenést.