Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Osztrák vélemény a magyarországi maffia- helyzetről

„Magyarországon a szervezett bűnözés már beépült az államgépezetbe” - jelentette ki a közelmúltban Rudolf Gollia, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője azt mondta, hogy erre nincsenek információik. Irk Ferenc egyetemi tanár szerint nagyon nehezen bizonyítható állítást tett az osztrák szakértő.

A Kossuth Rádió Krónika című hírműsorában elhangzottak szerint a szóvivő arról beszélt, hogy a közép-, illetve kelet-európai köztársaságokban a szervezett alvilág egyértelműen behatolt a közhivatalokba, majd hozzátette: Ausztriában ilyen behálózási kísérletek csak szórványosan történnek, de azok is kivétel nélkül nyilvánosságra kerültek.
„Ezt a nyilatkozatot nem minősítem” - reagált a hírre lapunknak az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László szerint semmilyen adat nincs arra nézve, hogy a szervezett bűnözés összefonódott volna a politikával. „Igaz, hogy a gazdasági életbe beépült az ilyen jellegű bűnözés, és kétségkívül lehetnek ilyen törekvések a politika terén is, de én erre közvetlen veszélyt nem látok, a rendőrségnek sincsenek erre vonatkozó információ” - hangsúlyozta Garamvölgyi.
„Nincs kizárva, hogy a szóvivő valós dolgokat állított, de amíg erre nincsen bizonyíték, addig erről nem lehet beszélni” - mondta a Heteknek Irk Ferenc, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet professzor-igazgatója. A neves szakértő rámutatott: A szervezett bűnözés és a politika öszszefonódása egy olyan terület, amiről nagyon nehéz bizonyítékokat szerezni.
Az osztrák belügyminiszteri szóvivő kijelentésének okát vizsgálva egy másik megoldási lehetőség is felvetődik. A szervezett bűnözéssel kapcsolatos információk ugyanis - mint Irk Ferenc kifejtette - nemzeti érdekeket támogatnak, illetve sértenek. Ha például a nyugati turisták által preferált Csehországról elterjed az a hír, hogy a közbiztonsága rossz, veszélyes oda menni, akkor a turisták Ausztriában megállnak, és ott költik el a pénzüket. „Így elképzelhető, hogy a nyilatkozat egyetlen célja Magyarország lejáratása volt” - mondta Irk. A szakértő azt is furcsának találja, hogy az osztrák belügyminisztérium, ha vannak a magyar politikai élet és az alvilág kapcsolatára vonatkozó információi - ami szerinte nem elképzelhetetlen -, akkor miért nem konzultál a hazai szakemberekkel.
A kelet-európai köztársaságokban tevékenykedő szervezett bűnözői csoportokról szólva az igazgató elmondta, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban ezen a téren katasztrofális a helyzet, a maffia szinte „lenyúlta” az ország vezetését, és még Bulgáriában is előfordult, hogy kormányok korrupciós botrányokba buktak bele. „De ami Szlovákiát és Romániát illeti, úgy látom, ebből jönnek kifelé. Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Magyarország pedig azonosan jó szinten állnak ebből a szempontból.”