Vissza a tartalomjegyzékhez


Tasnádi áldozatnak vallja magát

Előzetes letartóztatásba helyezték Tasnádi Péter vállakozót, akinek cégei többek között adósságbehajtással, illetve biztonsági szolgáltatásokkal foglakoztak. Egyes információk szerint a rendőrség szervezett alvilág elleni akciósorozatának egyik epizódja az ismert férfi letartóztatása. Mindenesetre ellentmondásos, hogy a rendőrség úgynevezett zöld számot nyitott, ahol bejelentést tehet az, akit atrocitás, zsarolás vagy valamilyen sérelem ért Tasnádi csapatától. Ez egyes szakértők szerint olyan, mintha utólag keresnék az igazolásokat az ügyhöz. Tasnádi nyilatkozata szerint politika áll a rendőrségi fellépés hátterében.

A televíziók napokig két dolgot mutattak Tasnádi Péter kapcsán: pazar II. kerületi házát és az úgynevezett utcai harcosok általa szervezett versenyét. A letartóztatás után ugyanis sokáig mást nem is lehetett tudni róla, mert hírzárlatot rendeltek el a nyomozás érdekeire hivatkozva. Tasnádit a Ferihegyi repülőtéren tartóztatták le, bilincsben vezették le a repülőgépről, miközben három közvetlen munkatársát is léprecsalták a fővárosban. Kihallgatása csak késő este kezdődött el, s hajnali fél négyig tartott. A rendőrség közleményei szerint Tasnádi munkatársainál illegálisan tartott fegyvereket találtak a házkutatások során.
Lapértesülések szerint a rendőrők az alvilág egyik fejének tartják a férfit, akit pénzbehajtással, védelmi pénzek szedésével, zsarolással és egyéb hasonló bűnökkel vádolnak. Hivatalosan a vállalkozót testi sértésre és önbíráskodásra való felbujtással gyanúsítják. A Pest Megyei Rendőr-főkapítányságon külön Tasnádi-brigádot hoztak létre elfogására, és vállalkozásai, valamint gazdasági kapcsolatai feltérképezésére és feltárására. Értesülésünk szerint a mostani letartóztatás mögött két 1997-ben és két 1999-ben elkövetett bűncselekmény áll, ezek közül a legsúlyosabb egy emberölési ügy.
„Rendőri körökből többször is figyelmeztettek, hogy felsőbb utasításra el akarnak kapni - mondta a Blikknek ügyvédjén keresztül Tasnádi Péter. - Nem követtem el a terhemre rótt bűncselekményeket. A nevemmel már többször is visszaéltek bűnözők, szerintem most is ez történhetett. Meggyőződésem, hogy a Pest megyei rendőrök az új maffiatörvény életbe lépésével azonnal nagy fogást akartak produkálni” - hangzott a nyilatkozat. Ilyen mértékű rendőri előkészület után, amely Tasnádi Péter őrizetbevételét és a házkutatásokat megelőzte, számolhattunk a harminc napos előzetes letartóztatással - közölte Bíró László, a gyanúsított ügyvédje az MTI-vel. Hozzátette, hogy az előzetes letartóztatás elrendelése ellen panasszal éltek.
Bíró László szólt arról, hogy az ügyészség tizenegy aktányi nyomozati anyagot terjesztett az ügyben eljáró bíróság elé, amelyekbe - a nyomozás érdekeire való hivatkozással - a védők nem pillanthattak bele. Megjegyezte: valószínűleg két hét múlva nyílik először alkalom arra, hogy a védőügyvédek megismerjék az akták tartalmát.