Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Agrárbéke várható

Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke által vezetett tárgyalódelegáció újra tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) vezetőivel. A csütörtöki tárgyaláson, amelyet a minisztérium részéről Tamás Károly közigazgatási államtitkár vezetett, a termelők lényeges követelései szakértői szinten elfogadásra kerültek. Az FVM tárgyalócsoportja hétfőig kért időt a megállapodás házon belüli további egyeztetésére. Hétfőn és kedden szakértői egyeztetésekkel folytatódik a tárgyalás, amit a tervek szerint szerdán a megállapodás ünnepélyes aláírásával zárnának.
A megállapodásnak a jövő évi költségvetés parlamenti zárószavazása előtti megkötésével a minisztérium nehéz feladatot vállal fel. A követelések többsége érinti a jövő évi agrárköltségvetést, így nem közömbös, hogy megkapja-e az FVM az igényelt 413 milliárd forintot. Ha a szaktárca aláírja a termelőkkel a megállapodást, de nem kap a kormánytól a teljesítésre kellő fedezetet, hogyan számol el a gazdák felé, tovább hárítja-e a felelősséget
a megállapodás be nem tartásáért? Az FVM helyzetét tovább nehezíti, hogy több piacszabályozási és export-import kérdésben a megállapodás pontjai túlnyúlnak a minisztérium hatáskörén.
A követelések középpontjában a termelők részéről a felgyülemlett agrárhitelek konszolidációja, a minisztérium részéről a szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok készpénzben történő kifizetése áll. Mindkét pont költségigényes, tehát megvalósításukhoz a kormány és a parlament jóváhagyása is szükséges.