Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Parlamenti nyitány: minden maradt a régiben

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakának első plenáris ülése. A kormányfő higgadt, mértéktartó stílusban kifejtette: A magyar gazdaság olyan erős, hogy a rendkívüli csapásokat is állja, a természeti katasztrófák ellenére sikerült egyensúlyban tartani a költségvetést, és nem kellett lemondani a magas gazdasági növekedésről sem. Felhívta a figyelmet: eddig 119 önkormányzati és 688 személyi tulajdonban lévő épületet állítottak helyre, és szeptember 20-ig felépül az utolsó, sérülést szenvedett iskola is. Kiemelte azt is, hogy hosszas huzavona után sikerült méltó helyet találni az új Nemzeti Színháznak a Duna partján.

A gazdaság helyzetéről szólva a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy sikerült elérni azt, amit sokan lehetetlennek tartottak: az infláció csökkenésével párhuzamosan kiemelkedő ütemben nő a gazdaság, és nem romlik az egyensúly sem. A kabinet javaslata szerint családtámogatásokra 13 százalékkal, lakásépítésre 30,5 százalékkal, a kis- és középvállakozások erősítésére 22,5 százalékkal, a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre 13,3 százalékkal, honvédelemre 43,5 százalékkal jut több pénz jövőre. A gyed visszaállítása és a gyermekek után járó adókedvezmény harminc százalékos növelése mellett Orbán Viktor szólt a nyolc százalékosra tervezett nyugdíjemelésről is.
Kovács László, az MSZP frakcióvezetője kifejtette: Az egyoldalú győzelmi jelentés megtévesztő, mert a koalíció nem teljesítette választási ígéreteit. A politikus ezen ígéretek között említette a hét százalékos gazdasági növekedést, az első diploma ingyenes megszerzését, a nagy ellátó rendszerek reformjának elmaradását, felróva egyben a demokratikus normák megsértését, a közszolgálati média megszállását. Mint mondta: szívesen látnák, ha nem növekedne a társadalom jól élő húsz százaléka és a másik négyötöd helyzete közötti különbség, a nyugdíjasok pedig visszakapnák azt az ötven milliárd forintot, amit elvettek tőlük. Szólt arról is, hogy szívesen vette volna, ha a kormányfő beismeri: tavaly augusztusban a „megfigyelési ügy” bejelentésekor alaptalanul keverte gyanúba a szocialista pártot, és tévedett, amikor azt mondta, hogy a parlament ellenzék nélkül is működhet.
Kuncze Gábor szabaddemokrata frakcióvezető humoros stílusban bírálta Orbán jelentését. Kuncze hiányolta annak ismertetését, mit tett a kabinet a köz- és az államigazgatás, az egészségügy, a társadalombiztosítás reformja vagy az önkormányzati rendszer regionalizációja ügyében. A frakcióvezető felrótta a nyugdíj- és az igazságügyi reform, illetve az autópálya-építések leállítását. Emellett szólt arról, hogy Orbán államigazgatási pozícióba emelte volt iskola- és kollégiumi társait.
Bánk Attila kisgazda frakcióvezető - üdvözölve a kormányfői beszámolót - elmondta, hogy a koalíciós pártok között nem politikai, hanem szakmai ellentétek vannak egyes kérdésekben, de a költségvetést így is el fogják fogadni. Az agrárium helyzetéről többek között elmondta: „Kedves SZDSZ-es kollégák, ha az elmúlt négy évben annyit tetszettek volna fordítani a vidék lakosságára, mint a Hit-es testvéreik segítségére, akkor nyilván nem ez lenne a helyzet; és talán a szocialista párt vezetői az elmúlt négy évben nem a saját VIP-hiteleik után rohangáltak volna, esetleg tetszettek volna venni itt néhány balatoni nyaralót, ha ez idő helyett a vidékkel foglakoznak, akkor most nem kerülhettünk volna ilyen helyzetbe…”
A felszólalásokra reflektálva Orbán Viktor gunyoros hangnemben Kuncze Gábornak szólva kijelentette: nem mindenki szerezheti a barátait az MSZMP Központi Bizottságából meg a Hit Gyülekezetéből. Ráadásul: a jelenlegi szabaddemokrata frakcióvezető belügyminisztersége idején késtek el az átalakítások, miközben több mint másfél ezer rendőr hagyta el pályáját, és még a koalíciós partner sem nevezte közbiztonságnak a fennálló helyzetet. Ezután a miniszterelnök a szocialistákhoz fordulva így válaszolt: „Nekünk itt a polgári oldalon van egy sajátos íze, külön bája, amikor önök demokráciáról beszélnek, a demokráciát féltik.”