Vissza a tartalomjegyzékhez

Schmidt Barna
Szorítóban a kancellár

Az előjelek szerint nehéz ősz vár Gerhard Schröderre. A német kancellária számára a héten befejeződött a nyári pihenő, amit jelez az is, hogy Schröder és munkatársai megérkeztek új hivatali helyükre, és hivatalosan is felvették a munkát. Székhelyük ezentúl a fővárosban, Berlinben lesz - igaz egyelőre ideiglenes épületben.


A német kormány első tanácskozása Berlinben. Keletnémet környezet      Fotó: MTI

Amíg ugyanis nem készül el a Reichstag melletti kormányzati negyedben épülő kancellári hivatal, a hivatal dolgozói a Schlossplatzon álló egykori NDK Államtanácsának épületében lesznek elhelyezve. Az új létesítmény átadását 2000 decemberére tervezik.
Átmeneti elszállásolást kap a külügyminiszter Joschka Fischer és csapata is. Ők a néhai Birodalmi Jegybank épületében végzik teendőiket, amely a második világháború után a kelet-német kommunista párt székházaként működött. Az elképzelések szerint legkésőbb ez év végéig a kormányzat minden szerve átvándorol Bonnból Berlinbe.
A beköltözésekkel most véget ért nyári vakáció azonban a politikusok számára korántsem volt kedélyes nyaralás és pihenés, hiszen az amúgy is forró évszakot a nyugdíjakat és az adókat érintő kormánytervek körül kialakult vita még izzóbbá tette. A nyugdíjreform értelmében az időskori ellátmányok a jövő évben és 2001-ben csak az előző esztendő inflációjával azonos mértékben növekedhetnek majd. Ez alapjaiban rengetné meg a német szociális piacgazdaságot, hiszen az évtizedek óta érvényben lévő szabályok értelmében a mindenkori kormánynak a nettó bérek növekedésével megegyező százalékkal kell növelnie a nyugdíjakat.
Az ellenzék és a szakszervezet természetesen hangosan tiltakozik az ilyen “szociális érzéketlenség” ellen. Még az SPD-n belül sincs meg az egyetértés a tervezettel kapcsolatban. Ez Saarbrückenben is világossá vált, ahol a hét elején a kormányfő és Reinhard Klimmt szociáldemokrata tartományi miniszterelnök találkozott egymással. A megbeszélésen kudarcba fulladt Schröder azon kísérlete, hogy a párton belüli ellentéteket elsimítsa. Jóllehet a városban számos óriásplakáton - „Jövőt teremtünk tartományunk számára” felirattal - a két politikus együtt demonstrál nagy barátságban propagálva a két hét múlva esedékes tartományi választásokat, Klimmt kijelentette, hogy továbbra sem támogatja a kormány nyugdíj- és adóterveit. Sőt hozzátette, ő még a szövetségi parlamentben is a kormányjavaslat ellen fog szavazni. A politikus álláspontja érthető, mivel a Saar-vidéken meglehetősen sok nyugdíjas választópolgár él, akik voksaikkal nagy támogatást tudnak majd adni bármely pártnak. Schröder azonban hangsúlyozta, hogy már semmin sem változtat.
Emellett a közelmúltban kipattant Hombach-ügy sem tett jót a kabinetnek. Már nemcsak az ellenzék részéről, hanem saját pártján és a berlini koalíción belül is egyre hangosabb kritikák érik Bodo Hombachot, a német kancellária korábbi vezetőjét gyanús ingatlanügyei miatt. Hombach, aki június óta az Európai Unió balkáni megbízottjaként tevékenykedik, a napvilágra jutott adatok szerint a nyolcvanas években kanadai ingatlanügyletek révén közeli kapcsolatba került egy vesztfáliai reklámügynökséggel. Az ismert politikus még az SPD tartományi ügyvezetőjeként a választási kampányok alatt óriási mértékű megrendeléseket adott a szóban forgó reklámcégnek. A milliós nagyságrendű megrendelések fejében Hombach jóval a valós értékük fölött adta el az ügynökségnek az anyja nevére vásárolt kanadai ingatlanokat.
Tovább kuszálja a volt kancellária-vezető és persze pártjának helyzetét a saját mühlheimi háza körüli botrány. Az államférfi állítólag százezres nagyságrendű „adományt” vett fel egy német konszerntől luxusvillájának felépítéséhez. Schröder pártelnök és Franz Müntefering, az SPD észak-rajna-vesztfáliai elnöke egyetért abban, hogy pártkollégájuknak világos magyarázatot kell adnia a felmerült vádakra, és le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat.
A botrány kapóra jött az ellenzéknek. A Kereszténydemokrata Unió mindenképpen Hombach menesztését szeretné, valamint ki akarja vizsgálni, milyen mértékben tudott Schröder kancellár Bodo Hombach zűrös ténykedéseiről. E célból a CDU szeptember végén a Bundestag Európa Bizottsága elé kívánja idézni a kormányfőt.
Eközben koalíciós partnereik, a Zöldek is belecsíptek a szociáldemokratákba. A sajtó ugyanis megszellőztetett egy Jürgen Trittin környezetvédelmi minisztertől származó, 87 oldalas írásos anyagot, amely szerint legkésőbb 2002 őszéig összesen hat atomerőművet kell bezárni, és a megmaradtak élettartamát 25 évre kell korlátozni. Trittin szóvivője kijelentette, félreértésről van szó, a média viszont ennél többet sejt.
Német lapvélemények szerint az eddigi tízhónapos kormányzási ideje alatt Schrödernek soha nem volt még olyan kilátástalan a helyzete, mint az idei nyár végén. A nagyobbik kormányzópárt súlyos identitási krízisbe, vezetője pedig mély népszerűségi szakadékba esett. A kancellár mára teljes sikernimbuszát elvesztette. Népszerűsége az egy évvel ezelőtti 54 százalékról 23-ra szállt le - állítja egy nemrég készült felmérés. Egyelőre az ország első számú politikusa ismét az utolsó esélyei előtt áll.