Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Új húrokat pengetnek Iránban

Irán feloldotta a nyugati hangszerekre mintegy 20 éve bevezetett importtilalmát. Egy mérsékelt iráni napilap szerint a Művelődési Minisztériumhoz közel álló állami szerv engedélyezte fuvolák, zongorák, klasszikus gitárok, hárfák, sőt dobok és orgonák behozatalát is. Az 1979-es iszlám forradalom során hatalomra került konzervatív vezetés a nyugati zenét dekadensnek és romlottnak titulálta. A jelenlegi mérsékelt iráni elnök, Mohamad Khatami nagyobb kulturális szabadságot engdélyez, melynek következtében különösen a nyugati klasszikus zene igazi reneszánszát éli az országban. Komolyzenei koncertekre már jóval azok megrendezése előtt nem lehet jegyet kapni, még a feketepiacon sem. Egyre több fiatal hallgatja a nyugati popegyüttesek kalózkazettáit, sőt még az is előfordul, hogy Backstreet Boys, Pink Floyd vagy Metallica feliratú pólót viselnek. (Reuters).


Rejtvényes végrendelet

A Daily Telegraph keresztrejtvény-szerkesztője segített megfejteni egy idős hölgy rejtélyes végrendeletét. Miután a 99 éves Anetta Duel elhunyt, családja nem talált végrendeletet. Később azonban unokaöccse, Leonard Andrean egy Daily Telegraph keresztrejtvény szélére firkantott üzenetre talált, melyben a hölgy minden evilági tulajdonát ráhagyta. Aláírása fölé Duel a következőt írta: „Minden pénzem és vagyonom Lenre hagyom, és remélem, boldog lesz, amíg csak él. Isten áldjon. Nettie néni. Viszlát!” Csak egy probléma van. A végrendelet nincs feldátumozva, és Andrean ügyvédje szerint nem tekinthető érvényesnek, ha nem lehet megállapítani keletkezése idejét. „A végrendelet a rejtvény mellé volt írva, de mindössze ennyi volt - mondta Gilbert. - Szerencsére szépen rendszerezve raktározom el a dolgokat, úgyhogy utána tudtam nézni a rejtvény számának: 22515, ami azt jelenti, hogy tavaly június 8-án jelent meg.” (USA Today)


Bűnbánó zsebtolvaj

Freda Folsoms már teljesen megfeledkezett arról az 500 dollárról, amit még 1963-ban loptak el tőle. Nemrégiben azonban egy pénzzel megtömött borítékot kézbesítettek neki, aminek a 78 éves kaliforniai Folsoms asszony nagyon megörült. „Örülök, hogy visszakaptam. Most pedig elmegyek és bevásárolok” - nyilatkozta. Az ismeretlen feladó a pénzt a Pacific Gas and Electricity fizetési borítékjába tette, amiért a posta tévedésből a vállalat sacramentói fiókjának kézbesítette. Az egyik alkalmazott bontotta fel és 5 db 100 dolláros bankjegyet talált benne. A boríték belső oldalán remegő kézírással az alábbi szöveg volt olvasható: „Bocsánatot kérünk, hogy elvettük a pénzét. Akkor szükségünk volt rá.” A gáztársaság másik dolgozója pedig házhoz vitte az idős hölgynek a szokatlan küldeményt. (AP).


Becsületes albán

Európa legszegényebb országában az albán rendőrök, akik a rabláshoz és erőszakhoz vannak szokva, megdöbbenve vették át az utcán talált 500 dollárt egy tiranai járókelőtől - jelentette csütörtökön egy napilap. Ebben a volt szocialista országban, ahol a havi átlagfizetés csak 80 dollár, a talált summa félévi jövedelmet tesz ki. A Shekulli nevű újság szerint, miután a jótettet kedden a helyi média elújságolta, a pénz gazdája jelentkezett, bizonyítva jogosultságát az 500 dollárra. (Reuters)