Vissza a tartalomjegyzékhez


Delfinmaffia

Tudományos kutatások szerint Flipper, a delfin nem lehetett valójában annyira barátságos. A New Scientist múlt csütörtöki számában közölt riportban Richard Connor a Massachusets Egyetem kutatója nyilatkozott arról, hogy a hím palackorrú delfinek csoportokba verődnek, hogy nőstényeket raboljanak, akikkel hancúrozhatnak és kergetőzhetnek. A körülbelül három vagy négy tagból álló csoportok gyakran „szöktetnek” más „delfinmaffia” csoportoktól nőstényeket. Előfordul, hogy ezek a „bandák” tizenkét évig is együtt maradnak.
„Ezeknek a srácoknak olyan tehetségük van kapcsolatok kiépítésére, ami még a maffiát is szégyenbe hozza” - olvasható a riportban. Connor tíz évig figyelt delfineket Nyugat- Ausztráliában, ahol 14 delfinből álló „szuperbandákkal” is találkozott.
„Azzal, hogy ugyanakkor a köztük lévő kapcsolat nem annyira szoros, minden kihívásnak meg tudnak felelni” - állítja Connor, aki három évig csak szuperbandákat tanulmányozott, és aki soha nem látta ezeket a bandákat csatát veszteni. A kutató a riportban hozzátette: „A bennük lévő összetartó erő valószínűleg az intelligenciájukkal kapcsolatos, és az sem elhanyagolható, ahogy felnőnek.” (Reuters)