Vissza a tartalomjegyzékhez


Mobilháború

Alig hogy sikerült a cigarettázókat kitiltani a nyilvános helyekről, egy másik negatív jelenség máris felütötte a fejét. Hiszen már több mint hetvenhat millió amerikainak van mobiltelefonja (vagy cell phone-ja) és az éttermekben, a szomszédok nem kis bosszúságára, adnak vagy fogadnak hívásokat. Az éles mobiltelefon-csörgés és a gyakran emelt hangerővel folytatott beszélgetések - hiszen olykor hangosabban beszélnek az emberek a mobilon, mint azt tennék az asztaltársukkal folytatott beszélgetés során - nem minden vendégnek tetszenek. Ők legszívesebben újra felelevenítenék a régi mondást : „Hallgass el és egyél.”

„Egy nagyon kellemes étteremben vacsoráztam a múlt héten - meséli egy amerikai -, és az a pasas, két asztalra a mienktől, legalább négy-öt hívást kapott a vacsora alatt. Az ötödik után megkértük, hogy hagyja abba. Erre megsértődött. Vajon helytelenül jártunk el?” Az alkalmatlan időben használt mobiltelefonok olyan rossz közhangulatot keltettek, hogy a Zagat, az USA-ban igen közkedvelt étteremkalauz kutatást végzett olvasói körében, hogy mit szólnának a „vacsorázói jogok nyilatkozatának” ötletéhez (angolul: diner's bill of rights), amelyben javaslatot tennének arra, hogy legyenek mobilmentes zónák, mint ahogyan vannak füstmentes zónák is. A válaszokból kiderül, hogy egyre erősödik a rosszallás az új technológiáknak a nyilvános helyekre való betolakodása ellen. „Kötelezni kellene ezeket az embereket, hogy a mobiljukat a bejáratnál hagyják, mint ahogy a Vadnyugaton a bejáratnál le kellett tenni a puskát” - volt az egyik olvasó javaslata. Egy másik szerint: „Ezek a faragatlan figurák hagyják otthon a rossz modorukat.” Egy harmadik pedig emígyen nyilatkozott: „Amikor étterembe megyek, kikapcsolom a mobilom, és a kocsiban hagyom.” Ma már az éttermek döntenek a mobilt továbbra is korlátozás nélkül használó ügyfélkör és azok között, akik nem akarják, hogy mások hívásai zaklassák őket. Még nem hallani olyan étteremről, ahol tisztán és egyszerűen száműzték volna a mobiltelefont, de egyesek már igyekeznek oly módon korlátozni a használatát, hogy az étlapon feltüntetik: „Mobiltelefon használata tilos!” A humort kedvelő pincérek pedig azt dudorásszák, hogy „Csak semmi telefon! Csak semmi telefon!”, amikor az egyik ügyfél beszélgetése már teljesen leuralja az éttermet. A két zóna létrehozása egyébként is csak a nagy légtérrel rendelkező éttermekben lenne lehetséges. A mobilokat egyébként más nyilvános helyen is „kinézik”. Egyes egyetemeken kezdik betiltani a használatukat a könyvtárakban. Los Angeles egyik zsinagógájában pedig felkérték a híveket, hogy ne telefonáljanak a szent helyeken. Az olyan rendszerek használata, amelyek képesek összezavarni - és így megakadályozni - a hívásokat egy adott körzetben, egyelőre tilos az Egyesült Államokban.
Az Államokban a mobiltelefonok száma több mint 300 százalékkal emelkedett 1994 óta, és az éves növekedést 25 százalékra becsülik a jövőben. Az új technológia villámszerű és tömeges betörése egyre inkább megköveteli, hogy kialakítsák a rá vonatkozó illemszabályokat. Egyes megfigyelők pesszimisták ezen a téren, akik szerint a mindenre elszánt egoizmus úgyis elsöpri a mások iránti figyelmesség igényét. De az udvarias emberek felkelése már talán folyamatban van. (Le Monde)