Vissza a tartalomjegyzékhez


Mesterségek Ünnepe a budai Várban

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében augusztus 19. és 22. között rendezik meg az immár hagyományos Mesterségek Ünnepét a budai Várban. A program házigazdáinak tájékoztatása szerint a kézművesek és tárgyalkotó népművészek tizenharmadik seregszemléjére hétszázan kaptak meghívást az ország minden részéről.
A fesztivál ez évi díszvendége Olaszország lesz. A kézművességet húsz mester képviseli Agnone és Terramo városkából, valamint nyolcvan zenész, illetőleg táncos ad ízelítőt a hagyományos itáliai kultúrából.
A Budavári Palota történelmi környezetébe telepített műhelyekben ez évben is számos mester szorgoskodik majd, bemutatván a szakmai fogásokat. A gyermekek számára külön kézműves-foglalkoztatókat rendeznek be a palota teraszán. A Rondellában vásári komédiások, utcaszínházi együttesek, bábjátékosok szórakoztatják a vendégeket. A színpadokon egymást váltják a hazai és a külföldi - így például belga, dán, görög, francia, horvát, kínai, valamint portugál - táncegyüttesek, zenekarok. Esténként pedig táncházi forgatagba invitálják a közönséget.
A mesterek hagyományos díszes felvonulását a szokás szerint Szent István napján tartják.
Augusztus 21-én rendezik meg az úgynevezett Mesterek Bálját. A vigalom keretében adják át ezúttal is az Év Mestere, valamint az Év Ifjú Mestere díjat. (MTI)