Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes, Szilágyi Gyöngyi
Puskaporos hordó tetején

Manapság az utazási irodák görögországi programok özönével árasztanak el bennünket. A lehetőségek közül dönthetünk akár a mesés szépségű Santorini mellett is, hiszen csodálatos fekvése, vakítóan fehér házacskái, jellegzetes kék kupoláinak látványa még fényképről is megkapó. Kevesen tudják azonban, hogy ez az idillikusnak tűnő táj valójában egy „puskaporos hordó” - a szó geológia értelmében, ami bármikor felrobbanhat, beláthatatlan méretű katasztrófát idézve elő az ott lakók életében.


Santorini fővárosa, Fira

Santorini az Égei-tenger egyik gyöngyszeme. Nem hiába hívták régen Kallisztének, azaz gyönyörűségesnek. Falunyi városkáit évről évre turisták özöne lepi el. Sokan közülük a délelőtti napfürdőzés és a sziesztaidő letelte után esténként a kalder (kráter) peremén, a tavernák egyikéről-másikáról gyönyörködnek a tenger habjaiba lebukó aranyszínű nap „lementében”. A bámészkodó turisták elé táruló csodálatos panoráma része Nea Kameni, az a közeli, működő vulkánsziget is, mely jelenlétével egy picike baljóslatú izgalmat vegyít a gondtalan nyaralók, de még inkább az itt lakók érzelmeibe.
A föld gyomrának szűnni nem akaró működéséről azonban nemcsak a fiatal, mindössze háromszáz éves kis vulkánsziget kénes kigőzölgése, kősivatagszerű, életet magán nemigen megtűrő holdbéli táj jellege ad hírt. A szeizmográfok évente mintegy kétszáz földmozgást jeleznek. Fönnáll a veszélye annak, hogy egy nagyobb rengés Santorini összes városát romba döntheti. Hogy ez mennyire nem alaptalan félelem, bizonyítja egy nem is olyan régi, 1956-os földrengés, melynek emlékét még mindig őrzi néhány romba dőlt ház a mindössze nyolcezer lakost számláló sziget több különböző pontján.
A vulkán egy többezer évvel ezelőtti működéséről ad hírt Santorini egyik fő nevezetessége, a Akrotiriben feltárt bronzkori város is. A fejlett vízvezetékkel, csatornahálózattal ellátott települést - Pompeihez hasonlóan - vulkáni hamu temette be, és őrizte meg a utókor számára. Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság itt a rómaiaknál szerencsésebb volt, és még a katasztrófa előtt elmenekült. A több mint háromezer éves, bronzkori Théraként is emlegetett település falfestményeinek másolatait Santorini fővárosában, Fira múzeumában tekinthetik meg az érdeklődők. Bár a titokzatos város lakóinak írását még nem sikerült megfejteni, művészeti alkotásaik formanyelve alapján a minószi kultúrával való rokonságot állapították meg a régészek.
De nem csak a minószi kultúra és annak hanyatlása kapcsán kerül szóba Santorini neve. Némelyek - így Galanopulosz geológus professzor is - az eltűnt Atlantisz legendájának alapját látják a szigeten történt katasztrófában. Mások Izraelnek a Bibliából ismert egyiptomi kivonulásával hozzák összefüggésbe a sziget felrobbanását kísérő hamuesőt, és a feltételezhetően mintegy kétszáz méter magas szökőárt, ami - elméletük szerint - a Vörös-tenger kettéválását is okozhatta. Ezt azonban valószínűtlenné teszi a távolság és az időbeli eltérés, amely a kivonulás legkorábbra tehető időpontja és a thérai esemény között fennáll. Másrészről geológiai szempontból is sok a kérdőjel, melyek közül talán a leginkább szembeötlő a szökőár természetének a bibliai leírástól való különbözősége. (A szökőárt vulkanikus robbanás idézi elő, a vákuum ereje kirobbantja a víztömeget, ami körcentrikus úton halad és rombol…)
Amilyen vitatott Santorini múltja, éppolyan kérdéses a jövője is. Andreas Alefragis azok közé a szigeten élő és alkotó művészek közé tartozik, akik érzékenyen reagálnak környezetük impresszióira. Néhol összefércelt, erősen megrepedezett, megszenesedett hatást keltő vázái saját bevallása szerint a sziget hányatott sorsára utalnak. „Santorini lakói nagyon jól tudják, hogy egy »puskaporos hordón« ülnek, és úgy gondolják, életben maradásuk az égiektől függ. Ezt nem értik, nem is érthetik meg azok a külföldiek, akik főként emberekben, például országuk kormányában bíznak”- vélik Alefragisék.