Vissza a tartalomjegyzékhez


Náci ámokfutó

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdetők körében Buford O. Furrow új mintát képvisel: a Washington Post című napilap szerint a rasszista harcosok új generációja az egyéni akciókban hisz. Még nem teljesen világos az, hogy milyen motívumok vezérelték Furrowt, amikor tüzet nyitott egy zsidó közösségi házra Los Angelesben. Furrow egy fülöp-szigeti származású postai alkalmazottat meggyilkolt, három óvodáskorú gyermeket, egy tinédzsert és egy felnőttet pedig megsebesített.


Los Angeles-i rendőrök mentik a kisgyereket az óvodából. A rasszista gyilkos nem kérdezett, csak lőtt     Fotó: MTI

Furrow „magányos farkas” volt a rasszisták között, bár kapcsolatban állt néhány szervezett fajgyűlölő csoporttal is. Valószínűleg a „Fineási Papság” elnevezésű szélsőséges mozgalom tagjának érezte magát, akikről úgy tudják, hogy terrorcselekményekkel választják be saját magukat a közösségbe. A „Papságnál” nincsenek tagsági igazolványok, összejövetelek, nincs címük és nincsen szervezeti struktúrája sem, amelybe a rendőrség beépülhetne. Ehelyett az árja ellenállási mozgalom ezen új megjelenési formájában - Brian Levin, a fajgyűlölő csoportok specialistájának szavaival élve - „önmagadat teszed taggá azáltal, hogy egy kisebbséghez tartozó személlyel szemben erőszakosan lépsz fel.”
A papság feladata Hoskins sajátos értelmezésében az, hogy a rasszista „keveredést” és „a szodomizmust kigyomlálja a földről”.
Floyd Cochran, az Árja Nemzet elnevezésű rasszista csoport egykori szószólója elmondta, hogy 1991-ben látta Furrowt egy hitlerista ifjúsági fesztiválon. Egy 1995-ös fényképen pedig náci egyenruhát viselt. Az Árja Nemzetek elnevezésű csoport tagjai pedig a Keresztény Identitás mozgalom lelkes hívei voltak. A mozgalom a fehérek felsőbbrendű vallásaként lépett fel kijelentve azt, hogy a zsidók a Sátán utódai, akik Kaintól születtek, aki pedig Éva és a Sátán szexuális kapcsolatából származott. A mozgalomnak mintegy ötezer tagja van az Egyesült Államokban. (Hetek)