Vissza a tartalomjegyzékhez


Szakértők és vélemények


Budapest, Margit-sziget    Fotó: Somorjai László

A csillagász egy nappal az esemény előtt nyilatkozik. Semmi „de”, semmi „ha”, semmi kétség. Ő csak tudja, bizton tudja, mert a meteorológusok is tudják. Megígéri, hogy jó idő lesz (a napfogyatkozáskor). A jeles napon épp felhős az ég. A csillagász ismét nyilatkozik. Semmi zavar, semmi magyarázkodás, semmi „de”. Kijelenti: napfogyatkozást fotózni felhőkön keresztül az igazi, úgy a legszebb.
Egészségügyi rovat a képernyőn. Téma: védőszemüveg nélkül ne nézzünk a napba. A néző telefonál, kérdez: mi a helyzet, ha szemtengelyferdülése van. Az orvos válaszol: ha az egészséges szemével néz a napba, akkor a kancsal szeme nincs veszélyben. Másutt megtudjuk, hogy a háziállatokra nem kell védőszemüveget adni. Ők ugyanis nem olyan buták, hogy a napba nézzenek. Tudományos filmelőzetes a napfogyatkozásról. Ebben azt állítják, hogy Jézus Krisztus halálakor napfogyatkozás volt. Arra már nem térnek ki, hogy vajon a három órán keresztül (!) tartó sötétség - totalitás - milyen, eddig ismeretlen égi jelenségből fakad.
A televízióban boszorkányok, jövendőmondók is nyilatkoznak. Azoknak, akik kíváncsiak rá. Egyes nézők - oh, micsoda terror! - remote controllal beléjük fojtják a szót.
Egy másik csatornán a biológus nyilatkozik. Egy másik riporternek a napfogyatkozás idején. A szakértő nem sokat kéreti magát: „Tudja, az élet a Napból lett” - jelenti ki az evidencát. Majd bemutatja az állatokat, amelyeket tudományos megfigyelés céljából hozott. Köztük egy szalamandrát, amely azonban idő előtt felfordult, holtan érkezik. A szakember vizsgálódik, s kijelenti: ennek most más oka van, nem a közelgő elsötétedés. Azután az égi jelenségek tartós hatása a téma. Itt van rögtön a kérdés, hogy a csiga miért csiga alakú. Íme a válasz: „A spirálvonal nem más, mint az evolúció során a föld forgása következtében kialakult forma”. A biológusról a riporter túl sokat nem beszél, de annyit elárul, hogy „a tanár úr rettentően jó szakértő”.
Másik helyszín, másik szakember. Kérdés: Milyen érzések töltik el mostanság a csillagász lelkét? Válasz: Némi büszkeség. Büszkeség azért, hogy „a világ valóban úgy működik, ahogyan azt mi megpróbáljuk önöknek megértetni és elmagyarázni”. (Somorjai L.)


Siófok, Aranypart    Fotó: Gém Judit


Ameddig a szem ellát, hiányosan öltözött embersereg fekszik a siófoki Aranyparton. Csak lábujjhegyen szökdelve lehet haladni közöttük. Mindenki védőszemüveget visel vagy szorongat és izgatottan lesi az eget. Legalább a fele külföldi. Őket faggattuk a teljes napfogyatkozás előtti forró pillanatokban.

„Első alkalommal vagyok Magyarországon. Hawaii-on már voltam egyszer napfogyatkozást nézni, de nagyon rossz volt az idő. Amikor ma reggel láttam, hogy itt is zuhog az eső nagyon aggódtam. Remélem most már ilyen tiszta marad az ég.” (Takejucsi Ajako, Japán)

„Még soha nem láttam napfogyatkozást. Nagyon izgatott vagyok, nem tudom, mire számítsak. Ma érkeztünk, és holnap már utazunk is vissza.” (Eva Gonszko, Lengyelország)

„Kifejezetten a napfogyatkozás miatt jöttem Új-Delhiből Magyarországra. Újságokban már láttam, milyen gyönyörű, de élőben még sosem. Majd talán most.” (Depack, India)

„Már láttunk egyszer napfogyatkozást Riminiben, de ott sajnos csak részleges volt. Két napra jöttünk Magyarországra emiatt.” (Maurizio, Olaszország)

„Svédországban láttam már teljes napfogyatkozást 1945-ben. Fantasztikus volt látni, ahogyan a dombon jött a Hold árnyéka nyugatról. Ide is ezért jöttem, és remélem végignézhetem, ahogyan az árnyék végigsiklik a Balaton felszínén.” (Kostar Kosplund, Svédország)

„Szomáliában már láttam egyszer napfogyatkozást és Magyarországra is ezért érkeztünk. Reggel egy kicsit mérges voltam, amikor láttam, hogy esik az eső és kétesélyes a dolog. Nagyon jól érzem itt magam, úgyhogy vissza fogok még jönni máskor is.” (Hawa, Dél-Afrika)

„Két perce érkeztünk motorral Ausztriából. Sajnos otthon felejtettük a szemüvegünket, úgyhogy egyelőre nem tudjuk, hogy fogjuk megnézni a fogyatkozást.” (Sabine és Georg, Ausztria)

„Első alkalommal látunk napfogyatkozást, elsősorban ezért utaztunk Magyarországra. Remélem elmennek a felhők az útból, hogy normális képeket tudjunk készíteni.” (Redmer Hukstra, Hollandia)

„Júliusban már jártam itt, és akkor hallottam, hogy augusztus közepén teljes fogyatkozás lesz a Balatonnál, ezért megváltoztattam a programomat és iderepültem. Többször láttam már napfogyatkozást, legutóbb 1998-ban Puerto Ricóban, ott 80 százalékos volt, de sajnos felhős volt az ég. Ezt a védőszemüveget New Yorkban vettem egy planetáriumban 3 dollár 66 centért.” (Hugh Roobin, USA)