Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Jövő évi tervek

A jövő évre vonatkozóan a kormány a költségvetés elkészítésekor 6 százalékos inflációval, 2,5-3,5 százalékos költségvetési hiánynyal, és 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kabinet álláspontja szerint az idén nincsen szükség külön gazdasági intézkedésre, az eddig zárolt tartalékokat véglegesen törölték. (MTI)


Feljelentések a Postabank ellen

Az Állami Számvevőszék is feljelentést tett a Postabank Rt. volt elnök-vezérigazgatója, vezető tisztségviselői, bizonyos banki vezető állású személyek, valamint a pénzintézet ügyfélkörét alkotó egyes vállalkozások vezetői ellen. A vád visszaélés, hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás és tartozás fedezetének elvonása, valamint a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja. Korábban feljelentést tett a Pénzügyminisztérium, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Az Országos Rendőr-főkapitányság az eddigi feljelentéseket összevonva nyomoz. (MTI)


Csaló adóellenőrök

Az APEH és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság adócsalás, vesztegetés és befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt - őrizetbe vételük mellett - büntetőeljárást indított az APEH két szegedi munkatársa ellen, mert az ellenőrzések során 10 ezertől 500 ezer forintig terjedő nagyságrendben pénzt kértek és fogadtak el egyes vállalkozások képviselőitől. Cserébe azt ígérték, nem a tényleges helyzetet írják le, hanem számukra kedvező adatokat szerepeltetnek a jegyzőkönyvekben. A vizsgálat szerint a gyanúsítottak így több mint 2 millió forinthoz jutottak. (MTI)


Euró Kelet-Európának

A kelet-európai országok is átvehetnék egyoldalúan az eurót, még ha az EU-tagság követelményeit egyelőre nem is tudják teljesíteni - írja a The Wall Street Journal Europe című lapban egy közgazdász. A meglepő javaslat mellett kardoskodva elmondta, hogy az „eurósítás” megszüntetné a leértékelés kockázatát, ami segítené a kereskedelmet és a közvetlen külföldi beruházásokat, a kamatlábak pedig esnének, fellendítve ezáltal a fogyasztást és a beruházást. (MTI)


Gyorsházak a károsultaknak

Elkészült az országos újjáépítési terv, amely a természeti csapások által okozott károkról és azok helyreállításáról szól. Jelenleg 1 310 személy lakik ideiglenes szálláson, miután otthona megrongálódott. Először az önkormányzatok épületeit állítják helyre, majd a magánlakások következnek. Erre egy magyar szabadalmat próbálnak ki, amely révén két hét alatt felépítik az úgynevezett gyorsházakat. (MTI)