Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lassul az infáció

Bár továbbra is jelentős az infláció csökkenése, kutatók szerint megtorpant a pénzromlás lendületes mérséklődése, s így az év végi pénzromlás mértéke - a terveken felül - 9,5-9,7 százalékra várható. A KSH számításai szerint az első hét hónapban átlagosan 9,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapban 0,7 százalékkkal emelkedtek az árak.

A júniusi inflációra leginkább a 0,4 százalékos központi, illetve az önkormányzati intézkedések voltak hatással. De jelentős (0,31 százalékos) volt a gyógyszerek, valamint az üzemanyagok (0,21 százalékos) drágulása is.
Emellett az élelmiszerek ára az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent. Leginkább - 24 százalékkal - a burgonya ára esett, de fele ennyivel esett a zöldség- és a főzelékfélék ára. A hazai és déligyümölcs 3,4 százalékkal lett olcsóbb. Néhány százalékkal emelkedett viszont a hús ára. A tartós fogyasztási cikkek árai alig, csupán 0,1 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkeknél a nyári kiárusítások megkezdése miatt 0,7 százalékos csökkenést regisztráltak. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A háztartási energia 0,9 százalékkal drágult. Ezen belül a háztartási tüzelőolaj 4,5 százalékos, illetve a vezetékes gáz 2,6 százalékos áremelkedése volt a legjelentősebb.